Hoeveel energie brengen zonnecellen op?

Architecten en industrieel ontwerpers vinden het vaak moeilijk om zonnecellen efficiënt in hun ontwerpen te verwerken. Het is tegenwoordig nog te onzeker hoeveel energie zonnecellen opbrengen. Natuurkundige Nils Reich heeft een methode ontwikkeld om de energieopbrengst van zonnecellen nauwkeuriger te voorspellen. Deze methode kan gebruikt worden door bestaande ontwerpsoftware.

De energieopbrengst hangt af van de plaats en vorm van de zonnecel. Toch is het mogelijk dat een zonnecel zich in de loop van de dag in de schaduw bevindt. In dat geval wordt het een stuk moeilijker om de energieopbrengst te berekenen.

“Zonnecellen worden pas vaker toegepast als ontwerpers ze makkelijker kunnen inzetten”, zegt Reich. “Ik hoop dat de nieuwe software architecten laat zien dat ze eenvoudig zonnecellen kunnen verwerken in ontwerpen van nieuwbouw. Dat zou tot een aanzienlijke verandering op de energiemarkt kunnen leiden.”

Reich zette de 3D-software van de ontwerpers in om de energieopbrengst te bepalen van zonnecellen in een computerontwerp. In combinatie met zijn eerdere metingen aan echte zonnecellen kan hij de energieopbrengst van een computerontwerp nauwkeurig voorspellen voor verschillende lichtomstandigheden.

Met een kleine aanpassing is de software van Reich ook te gebruiken door architecten. Aangezien de flexibele, goedkope zonnecel eraan komt, lijkt het erop dat we zonnepanelen in de toekomst nog vaker tegenkomen op gebouwen, appartementen en kantoren. We zijn benieuwd!

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd