De IJslandse vulkaan begon op 20 maart na twee eeuwen stilte te rommelen. Sindsdien stapelen de problemen zich op: de gletsjer boven de vulkaan smolt en aswolken hielden vliegtuigen in vrijwel geheel Europa aan de grond. Er is dan ook maar één vraag: wanneer stopt dit?
“De meeste vulkanen hebben één magmakamer die gewoon leegloopt,” vertelt geofysicus Freysteinn Sigmundsson. “Deze vulkaan is echter gecompliceerder. We zien magma uit andere kamers komen en weten niet hoe groot het reservoir met magma is. We kunnen niet schatten hoe lang het duurt.”
Op basis van de intensiteit van de uitbarstingen en de grootte van de vulkaan kan wel geconcludeerd worden dat deze nog zeker zes maanden actief zal blijven. Maar het kan ook nog een jaar duren. Of langer. Veel langer. “Hawaii (net als IJsland ontstaan door een hot spot: een zwakke plek in de aardkorst, red.) is 23 jaar actief geweest en dat is een soortgelijke vulkaan,” vertelt William Burton van USGS (United States Geological Survey).
Het gedrag van de Eyjafjallajokull is onvoorspelbaar. Niemand had zien aankomen dat de vulkaan na 200 jaar opeens wakker zou worden. De ene keer is de vulkaan weer rustig en een paar dagen later barst deze uit. Dat onvoorspelbare is typisch Eyjafjallajokull. Nadat de vulkaan in 1821 uitbarstte, bleef deze nog een jaar lang actief. In dit jaar was de vulkaan de ene keer heel rustig en de andere keer heel erg actief. Het is – net als toen – afwachten.