Hoe ziet onze zon er in de toekomst uit?

zon

Als er een tijdmachine bestond, maakten veel wetenschappers hier gebruik van om naar het verleden of juist de toekomst te reizen. Helaas, deze machine is er niet. Maar gelukkig hebben we de nachthemel boven ons om antwoorden over het verleden en de toekomst van de zon en het zonnestelsel te beantwoorden. Bijvoorbeeld de vraag: hoe ziet onze zon er in de toekomst uit?

Wetenschappers hebben namelijk een soort tweelingbroer van de zon ontdekt: CoRoT Sol 1. CoRoT Sol 1 is twee miljard jaar ouder dan onze zon, namelijk 6,7 miljard jaar. Qua massa, omlooptijd en samenstelling lijkt de ster erg op onze eigen moederster. Hierdoor onthult CoRoT Sol 1 wat wij over twee miljard jaar kunnen verwachten van de zon. Is de zon dan al aardig opgezwollen of ondergaat onze moederster pas later deze transformatie?

Het is best lastig om sterren te vinden die op de zon lijken. Dit komt voornamelijk doordat de zon geen heldere ster is. Veel ‘tweelingen’ zijn dus onvindbaar, omdat de afstand tussen deze sterren en de aarde te groot is. Wetenschappers hebben nu een speciale spectrograaf van de Subaru-telescoop gebruikt om enkele kandidaat-tweelingzonnen te observeren. De spectograaf splitst het sterrenlicht in veel kleuren. Hieruit leiden wetenschappers af waar de mogelijke tweelingzonnen uit bestaan. Vooral de leeftijd is lastig te bepalen, maar het Subaru-team slaagde er feilloos in om de leeftijd van CoRoT Sol 1 te ontrafelen.

CoRoT Sol 1 laat een troosteloze toekomst voor ons zonnestelsel zien. “Over twee miljard jaar produceert de zon zoveel straling, dat het oppervlak van de aarde zo heet is, dat er geen vloeibaar water meer bestaat”, zegt Dr. Jose Dias do Nascimento. Geen oceanen, geen zeeën, geen meren betekent automatisch geen leven. Wellicht dat er alleen nog een paar beerdiertjes rondkruipen.

Maar om af te sluiten met een positieve noot: we hebben nog twee miljard jaar de tijd om een oplossing te vinden voor dit probleem. Heeft u een idee? Vertel het onder dit artikel!

Bronmateriaal

"Subaru Telescope Observations and the CoRoT Mission Unveil the Future of the Sun" - NAOJ
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO (AIA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd