Hoe ziet een lopend buffet voor 230 ijsberen eruit? Nou, zo!

Onderzoekers hebben unieke beelden gemaakt voor de kust van Wrangel-eiland.

“Vandaag is zo’n dag die ik – en iedereen die bij me was – nooit meer zal vergeten,” zo stelt Rodney Russ, eigenaar en oprichter van Heritage Expeditions. Hij reisde samen met een groep mensen – waaronder ook enkele wetenschappers – langs Wrangel-eiland toen hij iets bijzonders zag wat dus voorgoed in zijn geheugen gegrift staat. “Een ‘kudde’ of een ‘conventie’ van ijsberen op en nabij het strand,” zo stelt Russ.

Volgens de meest conservatieve schattingen gaat het om een groep van zo’n 230 ijsberen van allerlei leeftijden. En ze hadden een goede reden voor hun ‘conventie’. Op het strand was namelijk een Groenlandse walvis aangespoeld, waar de ijsberen zich heerlijk aan tegoed konden doen. Het levert unieke beelden op.

Foto: Heritage Expeditions.
Foto: Heritage Expeditions.
Afbeelding: Heritage Expeditions.

IJsberen staan aan de top van de voedselketen en zijn zo’n 50% van hun tijd bezig met jagen. Meestal hebben ze het daarbij op zeehonden voorzien, die zich overigens niet gemakkelijk laten pakken: slechts in 10 tot 20 procent van de gevallen is de jacht op een zeehond een succes voor de ijsbeer. Maar zo af en toe zit het mee en hoeven ijsberen helemaal niet hard te werken voor een maaltje, zo laten deze foto’s zien. Als een dode walvis aanspoelt, is het simpelweg een kwestie van aanschuiven. En dat laten ijsberen zich geen twee keer zeggen.

Bronmateriaal

"SHO: An unbelievable experience at Wrangel Island" - Heritage Expeditions
"Wrangel Island State Nature Reserve"

Afbeelding bovenaan dit artikel: Heritage Expeditions

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd