Hoe ziet komeet Siding Spring eruit vanaf Mars?

visualisatie

De komeet Siding Spring gaat in oktober voor een spektakel zorgen op Mars. De komeet scheert 132.000 kilometer langs de rode planeet, waardoor de Marsrovers het object kunnen fotograferen. Maar hoe gaat het er ongeveer uitzien?

Deze vraag kun je overlaten aan de mannen van Inove. Dit bedrijf maakte vorig jaar een visualisatie van komeet ISON. Nu komen de techneuten met een spectaculair model van Siding Spring vanaf Mars. “Hier is te zien hoe Curiosity de komeet zal zien”, legt Michal Sadlon uit aan Scientias.nl. “Het is een visualisatie hoe Siding Spring zich door de Martiaanse nachthemel beweegt, met als hoogtepunt de kortste nadering op 19 oktober.”


Bekijk de visualisatie full-screen

“Op het ‘second screen’ is te zien hoe dicht Siding Spring langs Mars scheert”, vervolgt Sadlon. En inderdaad, op kosmische schaal is 132.000 kilometer echt rakelings. Het is slechts eenderde de afstand van de aarde naar de maan. De komeet komt tien keer dichter bij Mars dan een door onderzoekers geïdentificeerde komeet ooit bij de aarde in de buurt is gekomen.

Gevaarlijk?
De grote vraag is of de komeet een gevaar vormt voor de ruimtesondes die om de rode planeet cirkelen. Siding Spring komt namelijk niet alleen, maar wordt omringd door een flinke stofwolk. De stofdeeltjes zijn piepklein, maar hebben wel een snelheid van 200.000 kilometer per uur en kunnen dus flinke schade veroorzaken aan ruimtesondes.

Philae
Het liefst zouden wetenschappers Siding Spring van dichtbij onderzoeken, maar gelukkig wordt er op dit moment al een komeet geanalyseerd. Op 11 november gaat Rosetta’s Philae-lander landen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dan kunnen we de spectaculaire lichtshow van dichtbij meemaken.

Bronmateriaal

"Siding Spring visualisation" - Solar System Scope

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd