Hoe verandert de neontetra zijn kleur?

De neontetra is een van de meest populaire aquariumvisjes ter wereld. Dat heeft vooral te maken met de gekleurde streep die over zijn lijf loopt en van kleur kan veranderen. Wetenschappers hebben nu uitgezocht hoe het visje die streep elke keer een ander kleurtje geeft. Het diertje blijkt met licht te spelen.

En hup, een ander kleurtje op het lijf. Foto: Shinya Yoshioka/Osaka University
De onderzoekers richtten een sterke microscoop op de visjes en lieten het stofje kalium in het water los. Kalium zorgt ervoor dat de streep geel wordt. Opvallend genoeg bleek onder de microscoop niet alleen de kleur te veranderen, maar ook de cellen in de streep. Wanneer de streep blauw was, stonden deze cellen in een hoek van 12

graden. Maar zodra de streep geel werd, werd de hoek 16 graden.

En dat is geen toeval, zo legt onderzoeker Shinya Yoshioka uit. “De kleine verandering van hoek kan een grote wijziging in kleur teweegbrengen.” Doordat het licht nu anders op de cellen valt, verandert dus de kleur.

Hoe de vissen de cellen in een andere hoek bewegen, is onduidelijk. Men vermoedt dat dit via de zenuwen gaat. Zodra er gevaar dreigt, zou het zenuwstelsel dit doorgeven en de hoek van de cellen veranderen. Dit verklaart ook waarom de kleur verandert zodra er kalium in het spel is; kalium activeert het zenuwstelsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd