Hoe ontstaat water in de ruimte?

water

Vele miljarden jaren geleden bekogelden planetoïden, meteoroïden en andere ruimtestenen de aarde. Hierdoor kwam water op aarde terecht. Maar hoe ontstond water in de ruimte? Nederlandse wetenschappers hebben water gemaakt bij 260 graden Celsius onder nul. Dit zijn dezelfde omstandigheden die in de ruimte heersen.

De aarde was 4,5 miljard jaar geleden een warme, gloeiende bol. Omdat het te warm was op aarde, kon de aarde geen water vasthouden. Dit lukte pas veel jaren later. Gelukkig voor ons bleven er – na de roerige periode kort na het ontstaan van het zonnestelsel – nog genoeg brokstukken mét watermoleculen over. Deze reststukken van de vorming van de zon en haar planeten zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het feit dat we nu dagelijks genieten van stromend water uit de kraan.

Wist u dat…

…microscopisch kleine stofdeeltjes een grote invloed hebben in het heelal?

Wetenschappers van het Laboratorium voor Astrofysica van de Sterrenwacht Leiden hebben de omstandigheden in de ruimte nagebootst om te onderzoeken of het mogelijk is om water te creëren. Zij bombardeerden vastgevroren zuurstof met waterstofatomen. Het resultaat: elementen als water en waterstofperoxide (bleekwater) werden gevormd. Ook werden er een aantal andere (instabiele) moleculen gevonden, die ook onderdeel zijn van het kosmische recept voor water. “Deze moleculen zijn in de ruimte gevonden met de Spitzer-telescoop,” bevestigt Dr. Herma Cuppen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een waterstofatoom raakt insterstellair ijs op een micrometer groot stofdeeltje. Afbeelding: Astronomie.nl
Een waterstofatoom raakt insterstellair ijs op een micrometer groot stofdeeltje. Afbeelding: Astronomie.nl

“We hebben nu een consistent beeld van hoe water in de ruimte ontstaat, namelijk door zogenoemde waterstofadditiereacties van ijs op kleine stofdeeltjes,” vertelt professor Harold Linnartz van de Sterrewacht Leiden. Dit gebeurt niet alleen in ons zonnestelsel, maar in het hele heelal. Water is immers overal. “Recent onderzoek in Leiden laat zien dat ook andere en complexere moleculen in interstellair ijs kunnen ontstaan. Wie op zoek is naar leven elders, moet kijken welke bouwstenen ter plekke voorhanden zijn. We begrijpen steeds beter welke chemie ervoor zorgt dat dit mogelijk wordt. We zitten op het goede spoor.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd