Hoe lang kan een spaceshuttle in de ruimte blijven?

De landing van de spaceshuttle Discovery is een dag uitgesteld. Mist en regen in Florida zorgden ervoor dat de shuttle vandaag niet op aarde landde. En wat als het morgen weer slecht weer is? Hoe lang kan de shuttle maximaal in de ruimte blijven?

In principe kan de shuttle een paar weken tot een maand in de ruimte blijven. Het grootste probleem is voedsel. NASA neemt niet teveel voedsel mee naar boven, want dat is zonde van het gewicht. Er is genoeg voedsel om het een paar extra dagen uit te houden – zoals nu – maar er is niet genoeg om een lange tijd in de ruimte te verblijven.

De shuttle hergebruikt vloeistoffen en lucht, dus dat is geen punt van zorg. Ook over het brandstof hoeft NASA zich geen zorgen te maken. De shuttle vliegt namelijk ver boven de aarde, waar de atmosfeer erg dun is. De atmosfeer heeft niet genoeg kracht om de shuttle snel af te remmen.

Morgen kan NASA kiezen tussen Florida en Californië. Het weer in Florida lijkt dinsdag beter te zijn dan vandaag. Toch is de kans op regenbuien nog steeds aardig groot.

Tijdens de missie naar het ruimtestation vervingen astronauten Rick Mastracchio en Clay Anderson een externe koelingstank. Deze tank bevat een koelvloeistof die de elektrische systemen in het ruimtestation koelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd