Hoe kunt u een planetoïde naar u vernoemd krijgen?

Kuipers heeft er één. Johan Cruijff ook. Net als Tante Truus en prins Bernhard. Maar hoe kunt u de Internationale Astronomische Unie zover krijgen dat deze een planetoïde naar u vernoemt? We helpen u een beetje op weg.

Welke naam een planetoïde krijgt, is in handen van het Committee for Small Body Nomenclature (CSBN). Dit comité maakt weer deel uit van de Internationale Astronomische Unie. Het comité heeft een aantal richtlijnen opgesteld als het gaat om de namen van planetoïden. Zo mogen deze niet langer zijn dan zestien tekens en moeten de namen bij voorkeur uit één woord bestaan. Ook is het belangrijk dat de naam redelijk gemakkelijk uit te spreken is.

Tips
Laten we er voor het gemak van uitgaan dat uw naam aan al die eisen voldoet. Hoe kunt u het comité dan zo ver krijgen dat het een planetoïde ook daadwerkelijk naar u vernoemt? Er zijn een aantal omstandigheden die de kansen op een vernoeming aanzienlijk vergroten.

Trojanen

Een planetoïde ontdekken, vergroot uw kansen om een planetoïde naar u vernoemd te krijgen. Maar dan moet u die planetoïde wel op de juiste plaats ontdekken. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om Trojanen (planetoïden in de Lagrangepunten L4 en L5) bij Jupiter te ontdekken. Deze worden namelijk altijd vernoemd naar Trojanen uit de Trojaanse oorlog.

* Ontdek een planetoïde
Ontdekkers van een planetoïde mogen zelf met een voorstel voor een naam komen. Let op: het is niet bewezen dat het comité het voorstel accepteert. Ook door ontdekkers voorgestelde namen worden kritisch door het comité bekeken en het comité is zeker niet verplicht de ontdekker zijn of haar zin te geven. Wil het met het ontdekken van een planetoïde maar niet lukken? Zorg er dan als de wiedeweerga voor dat u bevriend of verwant raakt aan iemand die daar een stuk handiger in is. Wellicht dat uw nieuwe familielid of vriend een planetoïde naar u vernoemt. Het gebeurt vaker dan u denkt, zo tonen planetoïden als Carolientje en Ireentje aan, beiden vernoemd naar kleindochters van de ontdekkers.

* Of ontdek iets anders
U hoeft niet per se iets in de ruimte te ontdekken om uiteindelijk een eigen planetoïde te krijgen. Ook andere ontdekkingen hebben er in het verleden in geresulteerd dat mensen een eigen planetoïde kregen. Zo hoefde Dirk Koster er alleen maar het element hafnium voor te ontdekken. Willem Schouten pakte het groter aan: hij ontdekte Kaap Hoorn en daarom is er nu een planetoïde die Schouten heet.

* Ga naar de universiteit
Een universitaire titel – bij voorkeur op het gebied van astronomie – helpt enorm. Heel wat sterrenkundigen hebben een planetoïde naar zich vernoemd gekregen. Wie het echt goed aan wil pakken, plakt er na de universiteit ook nog even een ruimtereis achteraan: de Internationale Astronomische Unie is gek op de namen van astronauten, zo getuigen de planetoïden Andrékuipers en Ockels.

Niet doen!

Zijn er ook dingen die u beter kunt laten als u uit bent op een vernoeming? Jazeker! Zo doet u er verstandig aan de politiek links te laten liggen. En ook van militaire activiteiten moet u uzelf verre houden. Een persoon die enkel om zijn of haar politieke of militaire activiteiten bekend staat, kan best een planetoïde naar zich vernoemd krijgen, maar het vraagt engelengeduld. Sterker nog: zulke personen maken dat eigenlijk zelf nooit mee. Eén van de regels die het comité er op nahoudt, is namelijk dat planetoïden pas honderd jaar na de dood van het individu of honderd jaar na de gebeurtenis waar het individu bekend om is geworden, naar het individu vernoemd mogen worden. Het is maar dat u het weet.

* Schrijf historie
Bent u niet zo’n wetenschapper? Zorg dan dat u op een ander gebied historie schrijft. Trouw met iemand van het koninklijk huis (het leverde Bernhard een eigen planetoïde op), verdien miljoenen door tegen een bal te trappen (het werkte voor Johan Cruijff) of verricht een heldendaad (net als verzetsheldin Tante Truus die Joodse kinderen uit handen van de Duitsers redde).

* Doe creatief
Het kan ook helpen om een boek te schrijven. En dan niet zomaar een boek, maar een echt literair hoogstandje. Godfried Bomans deed het en het leverde een ruimtesteen zijn naam op. Bent u niet zo handig met woorden? Probeer het dan eens met een penseel: het bezorgde Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Jan Steen uiteindelijk een eigen planetoïde.

U ziet: een planetoïde naar u vernoemd krijgen, is nog niet zo gemakkelijk. Voor u zich in allerlei bochten gaat wringen om de Internationale Astronomische Unie zover te krijgen, is het misschien verstandig om eens even door dit lijstje met daarop alle planetoïden te bladeren. Wellicht is er gewoon al eentje die uw naam draagt. En dan hoeft toch niemand te weten dat die planetoïde niet echt naar u vernoemd is?

Bronmateriaal

"Naming Astronomical Objects" - IAU.org
"Overzicht van de ‘Nederlandse’ planetoïden" - Astronieuws.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd