Hoe komt Iapetus aan haar richel?

Astronomen verbazen zich nog altijd over de vreemde richel op de maan Iapetus van Saturnus. Deze maan lijkt exact op een walnoot. In oktober filosofeerden wetenschappers dat de maan ooit snel om haar as draaide, waardoor de bijzondere richel ontstond. Nu komen wetenschappers met een andere verklaring: de richel is ontstaan door een maan.

Professor William B. McKinnon van de Washington universiteit en professor Andrew Dombard van de universiteit van Illinois vermoeden dat Iapetus ooit een natuurlijke satelliet had. Nu denkt u dat de bergrug is ontstaan doordat het maantje aan de evenaar van Iapetus trok. Dit is niet zo.

McKinnon en Dombard vermoeden dat het maantje onder invloed van getijdenkrachten uit elkaar is gevallen. Hierdoor ontstond er een soort ring van puin rondom Iapetus. Dit materiaal is rond de evenaar op Iapetus neergestort, waardoor de bergrug ontstond.

Wat is het nu? Is de vreemde richel ontstaan door platentektoniek? Vulkanen? Door een hoge rotatiesnelheid? Of biedt de nieuwe theorie een goede verklaring voor de bergrug op de evenaar van de 1.500 kilometer brede maan. Voorlopig is er meer onderzoek nodig om vast te stellen wat de daadwerkelijke oorzaak is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd