Hoe kan de zon branden en kun je hem blussen met water? | Short

Diederik legt uit hoe de zon brandt.

Hoe brandt de zon als er geen lucht is in de ruimte en wat gebeurt er als je hem met water probeert te blussen? Dan gaat ie feller schijnen.

Huh? Niet elk vuur dat je met water blust gaat uit. Er zijn dingen zo warm dat het water uit elkaar gerukt wordt en alleen maar meer zuurstof toevoegt. Als je ooit een metaalbrand hebt, zoals magnesium dat aangestoken is, nooit, maar dan ook nooit met water blussen.

De zon geeft warmte en licht af, niet omdat ie brandt zoals een kampvuurtje op aarde, maar door kernfusie en daar heb je geen zuurstof of lucht bij nodig. Een ster is zo lomp groot dat er echt bizar veel waterstof rond klotst en tegen elkaar aan botst. Er is zo veel druk en zoveel warmte dat waterstof met ongelooflijke snelheden rondvliegt. Zo hard dat het soms tegen elkaar aan kan botsen en samen kan smelten. Het wordt dan helium, zoals in je ballonnen waar je zo’n gekke stem door krijgt. En bij dat samensmelten komt heel veel energie vrij. Hierdoor is de buitenkant van de zon 6000 graden warm en water valt al uit elkaar in waterstof bij 3000 graden. Dus je voegt eigenlijk met blussen nieuwe waterstof toe en daardoor zal de zon feller gaan branden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd