Hoe je Alzheimer tijdig kunt voorspellen en helpen voorkomen

brein

Het ijzerniveau in het brein van mensen met Alzheimer is hoger dan gemiddeld. Te veel ijzer kan de hersenen schaden en door dit ijzerniveau tijdig te achterhalen, is Alzheimer wellicht tegen te houden.

Ons lichaam heeft ijzer nodig voor de stofwisseling en het zuurstoftransport door het lichaam. Met een ijzertekort ben je snel moe en slapjes. Veel voeding met ijzer consumeren is echter ook niet aan te raden. Het kan namelijk je brein schaden en voor Alzheimer zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne.

Schade in de hersenen
Ondanks vele onderzoeken is het nog steeds onduidelijk hoe Alzheimer zich precies voltrekt. Lang werd gedacht dat een van de proteïnen, tau of beta-amyloid, invloed heeft op de ziekte. Deze proteïnen verstoren de communicatie tussen hersencellen of maken de hersencellen zelfs kapot. Medicatie die dit tegengaat, bleek daarentegen geen positief effect te hebben. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ijzer een boosdoener is en het ontstaan van de ziekte kan versnellen. “IJzer is erg reactief waardoor het waarschijnlijk zorgt voor chemische stress in de hersencellen,” zegt onderzoeker Scott Ayton.

Ferritine en genen
Onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne volgden zeven jaar 144 ouderen met een milde cognitieve achteruitgang. Om vast te stellen hoeveel ijzer zij in hun hersenen hadden, maten zij de hoeveelheid ferritine in het hersenvocht. Deze proteïne is namelijk in staat is om zich vast te kleven aan ijzer. Door de hoeveelheid ferritine in het hersenvocht te indexeren bij de diagnose Alzheimer, kunnen zij nu voorspellen wie grote kans heeft om Alzheimer te krijgen.

Naast ferritine in het hersenvocht is ook het gen ApoE4 een sterke indicator voor de ziekte. Dit gen heeft namelijk een sterk verband met een hoger ijzergehalte in de hersenen. Met het gen ApoE4 ben je dus vanaf je geboorte al gevoeliger voor Alzheimer.

IJzerniveau terugbrengen
Door het ijzerniveau in je brein te meten, kan voorspeld worden of je verhoogd risico loopt op Alzheimer. Daarbij kan met medicatie – die al uitgevonden is – het ijzerniveau in de hersenen verlaagd worden, waardoor wellicht de kans op Alzheimer afneemt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd