Hoe is het ruimteweer als New Horizons langs Pluto vliegt?

pluto-charon-10-juli

Regelmatig vinden er grote explosies plaats op de zon, waardoor plasma de ruimte in wordt geslingerd. Deze wolken met elektrisch geladen deeltjes kunnen ook naar Pluto reizen. Ondervindt New Horizons hier hinder van?

Als een ruimtesonde bestookt wordt door veel elektrisch geladen deeltjes, dan bestaat er eens kans dat het ruimtevaartuig de veilige modus activeert. Als dit op 14 juli gebeurt, oftewel tijdens de scheervlucht van New Horizons langs Pluto, dan kunnen we fluiten naar haarscherpe beelden van de dwergplaneet en zijn oppervlak. Oftewel: 700 miljoen dollar wordt in één keer in de prullenbak gegooid.

Gelukkig hoeven we hier niet bang voor te zijn. De simulaties laten zien dat New Horizons op 14 juli niet te maken krijgt met extreem ruimteweer. Overigens houden wetenschappers een slag om de arm, aangezien er nog weinig bekend is over hoe elektrisch geladen deeltjes zich gedragen op miljarden kilometers afstand van de zon.

Het ruimteweer heeft mogelijk ook invloed op Pluto. “Een paar weken na de scheervlucht wordt de dwergplaneet geraakt door een grote plasmawolk”, zegt onderzoeker Dusan Odstricil. “Deze elektrisch geladen deeltjes kunnen een bepaalde uitwerking hebben op Pluto’s atmosfeer.”

Nieuwe foto’s
Bovenaan dit artikel staat één van de nieuwe foto’s van Pluto en Charon. We zien het gebied ‘de walvis’ duidelijk op het oppervlak van de dwergplaneet. De onbewerkte foto is gemaakt op 9 juli. Op dat moment was de New Horizons-ruimtesonde ruim zes miljoen kilometer van het duo verwijderd.

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd