Hoe groot is de kans dat je de komende vijf jaar sterft?

  levensverwachting

  Ben jij tussen de 40 en 70 jaar oud? Dan kun je nu online berekenen hoe groot de kans is dat je binnen vijf jaar sterft. Dit kan bepaald worden aan de hand van elf vragen, waaronder ‘hoeveel auto’s staan er bij jou op de oprit?’

  Hoeveel auto’s er voor de deur staan, hoe snel je wandelt en hoeveel mensen er bij jou in huis wonen. Deze gegevens ontvangen wetenschappers graag, want ze hebben een grotere invloed op je levensverwachting dan jouw bloeddruk of je vetpercentage.

  Hoeveel auto's jij bezit bepaalt (indirect) jouw levensverwachting.
  Hoeveel auto’s jij bezit bepaalt (indirect) jouw levensverwachting.
  Van lijst naar lijstje
  De vragenlijst bestond oorspronkelijk uit 655 vragen en is ingevuld door 500.000 vrijwilligers die zich inschreven op de website van UK Biobank, een digitale DNA-database. Meer dan 8.500 mensen stierven binnen vijf jaar na het invullen van de vragenlijst. Onderzoekers hebben de vragen en antwoorden geanalyseerd en beweren dat slechts elf tot dertien vragen voldoende zijn om de kans op sterven te berekenen.

  Sterftekans van 0,1% tot 77,5%
  We namen de proef op de som en vulden de test verschillende malen in. In eerste instantie deden we ons voor als een zeventigjarige roker met allerlei gezondheidsklachten. Volgens Ubble was de kans om binnen vijf jaar te sterven 77,5%. Nogal heftig! Vervolgens vulden we de vragenlijst in als een gezonde veertiger en bleek dat de sterftekans daalde naar 0,1%.

  Geen tips
  De vragenlijst is gebaseerd op de antwoorden van een half miljoen Britten, maar kan ook gebruikt worden in andere westerse landen, zoals Nederland en België. Je moet niet verwachten dat je tips krijgt om je levensstijl te veranderen. Na het invullen van de test krijg je een verwachte sterfkans te zien en daar zul je het (helaas) mee moeten doen. Is deze kans hoog? Dan is het aan te raden om de resultaten met een dokter te bespreken. Je kunt ook kritisch kijken naar je eigen leefstijl en bijvoorbeeld stoppen met roken of meer bewegen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd