Hoe Google Glass of de nieuwste iPad van iedereen een leider kan maken

ipad

Wie graag als leider gezien wordt, doet er goed aan de laatste gadgets in huis te halen. Dat stellen wetenschappers. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen met een gadget in de hand als autoriteiten en leiders gezien worden.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten. Tijdens één experiment kregen proefpersonen te zien hoe iemand aantekeningen maakte op een kalender. In het ene filmpje deed hij dat op een gewone, papieren kalender. In een ander filmpje op een elektronische kalender. Toen de proefpersonen de personen met de kalender moesten beoordelen, bleken ze de mensen met een elektronische kalender als gezaghebbender te beoordelen dan de acteurs met een ouderwetse kalender in de hand.

CV
Tijdens een tweede experiment kregen de proefpersonen curricula vitae te zien. Al deze cv’s waren hetzelfde, op de hobby’s na. Sommige cv’s bevatten hobby’s die erop wezen dat de persoon erachter veel interesse had in de laatste technologische ontwikkelingen. En weer sprongen die cv’s eruit.

Innovatief
“Vertrouwd zijn met het gebruik van nieuwe high-tech producten lijkt te getuigen van innovatief gedrag,” zo schrijft onderzoeker Steve Hoeffler. “Degenen die technisch onderlegd zijn, worden ook gezien als autoriteit op andere gebieden en als leiders.”

Uit de experimenten blijkt verder dat vrouwen nog meer dan mannen er baat bij hebben wanneer ze met de laatste gadgets gespot worden. Overigens hoeven die vrouwen dan nog niet eens daadwerkelijk heel handig te zijn met die gadgets. “Het bezit van die gadgets is al 90 procent van het spel. En misschien dat er dan nog tien procent van die situaties zijn waarin je je tentoongestelde vaardigheden daadwerkelijk moet gebruiken.”

Bronmateriaal

"Sporting latest tech toy can make you seem more like a leader" - Vanderbilt.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lexie Flickinger (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd