Hoe gezond is de kerstman?

De gezellige dikkerd is zo jong niet meer en heeft zo op het eerste gezicht niet de meest gezonde levensstijl. Hij heeft duidelijk wat meer buik dan zijn lengte rechtvaardigt, hij heeft onregelmatige werktijden en heeft zo’n haast op kerstavond dat het haast dodelijk is. En dus is bezorgdheid op zijn plaats: hoe zit het met de gezondheid van de kerstman?

Wat als eerste opvalt wanneer we de dikkerd de dokterskamer in zien stappen, zijn zijn rode wangen. Arts Rachel Vreeman denkt wel te weten waar die vandaan komen. “De kerstman kan wel eens rosacea hebben. Dat komt veel voor.” De aandoening is meestal ongevaarlijk en zorgt enkel voor een rood gezicht. In sommige gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door bepaald voedsel, maar dat zou bij de kerstman niet het geval zijn. Zijn koude ritjes in de slee zijn de boosdoener.

Stress
Nu we het toch over de slee hebben: dat gaat hard. Wat een stress moet de beste man hebben. En stress hangt weer samen met hart- en vaatziekten, depressie en migraine. Het zal toch niet…? Vreeman is optimistisch. Mensen die het idee hebben dat ze met hun werk iets bijdragen aan de maatschappij zijn over het algemeen gezonder. En de kerstman heeft overduidelijk plezier in zijn werk.

Kusje
Nu heeft hij natuurlijk ook één van de leukste banen op aarde. Zo weten we uit overbekende kerstliedjes dat de man wereldwijd met allerlei mama’s zoent. Qua gezondheid is dat echter niet bevorderlijk. Infecties liggen namelijk op de loer. Gelukkig beschermt de positieve levensstijl van de kerstman hem ook in dit geval: “De kerstman is zo gelukkig en vrolijk dat hij wel eens beter bestand kan zijn tegen verkoudheid.”

Naar de sportschool
Het buikje van de kerstman baart Vreeman wel zorgen. Hij valt overduidelijk in de categorie ‘overgewicht’. Het lijkt haar dan ook verstandig als een arts de kerstman wat adviezen geeft om hartziektes en diabetes te voorkomen. Eén tip heeft ze alvast: niet alleen op kerstavond door de schoorstenen roetsjen, maar ook de rest van het jaar wat meer bewegen.

Roken
Goed nieuws voor de hart en vaten: de kerstman is recent gestopt met roken. Op oude prenten zien we de man nog weleens bij een knapperend haardvuur een pijp opsteken, maar die tijden zijn voorbij. Blijkbaar zijn de gezondheidsrisico’s van tabak inmiddels ook op de polen bekend.

Over het algemeen hoeven we niet wakker te liggen van de gezondheid van de gezellige dikkerd, zo concludeert Vreeman. Maar voorzichtigheid is geboden. “De kerstman moet in al zijn gulheid ook goed voor zichzelf zorgen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd