Hoe gaat het met het zonnevliegtuig en haar reis om de wereld?

Na accuproblemen strandde het vliegtuig vorig jaar in Hawaii. Maanden later is de Solar Impulse 2 gelukkig weer in de lucht gesignaleerd.

Vorig jaar maart begon het vliegtuig dat volledig vliegt op zonne-energie aan haar reis om de wereld. De Solar Impulse 2 steeg op vanuit Abu Dhabi en zou in twaalf etappes de aarde rondgaan. Het doel was om in augustus 2015 weer veilig in Abu Dhabi te landen. Dat liep ietsje anders.

Meer weten

Wil je meer te weten komen over de Solar Impulse 2? Lees hier meer over deze bijzondere vlucht.

Record
Het team achter het zonnevliegtuig knutselde twaalf jaar aan de Solar Impulse en wil met de wereldreis mensen aan het denken zetten over het belang van duurzame oplossingen. In het begin liep alles op rolletjes. Tijdens de tweede etappe waarbij het vliegtuig van Masqat (Oman) naar Ahmedabad (India) vloog, zette de Solar Impulse 2 al een nieuw record neer. Het legde de langste afstand af die ooit door een zonnevliegtuig aan één stuk is gevlogen. De reis duurde zo’n dertien uur en twintig minuten en was 1468 kilometer lang.

Hawaii
Het vliegtuig maakte vervolgens nog een aantal stops in Azië, waarna het op 30 juni koers zette van Japan naar Hawaii. Het werd een extreem lange solovlucht van 117 uur en 52 minuten, wat gelijk weer het vorige record verbrak. Tijdens deze lange vlucht ging het behoorlijk mis met de accu. De batterijen waren iets te goed geïsoleerd, waardoor ze hun warmte niet kwijt konden en de temperatuur te hoog op liep. Eenmaal aangekomen in Hawaii, bleek het vliegtuig voorlopig niet verder te kunnen.

Testrit
Maandenlang heeft het team gewerkt aan herstelreparaties aan het vliegtuig en was het onzeker of het ooit nog zou vliegen. Maar goed nieuws! Afgelopen weekend heeft het vliegtuig een testvlucht gemaakt boven Hawaii. Tijdens de anderhalf uur dat de Solar Impulse 2 in de lucht was, voerder het team tests uit om te controleren of de nieuw geïnstalleerde stabilisator en koelsysteem in het vliegtuig werkte. Dat bleek het geval te zijn. Het zonnevliegtuig vloog tot 8000 voet boven de Stille Oceaan en keerde daarna veilig terug naar de basis.

Nu is het hopen dat het vliegtuig binnenkort helemaal klaar is om verder te gaan met haar wereldreis. De volgende stop op de planning is Phoenix. Wil jij de reis volgen? Hou dan de site van Solar Impulse goed in de gaten!

Bronmateriaal

Solar Impulse
Foto: André Borschberg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd