Genetisch gemanipuleerd voedsel is big business. In de schappen van supermarkten liggen opgepompte bloemkolen en opgeblazen paprika’s. En ontwikkelingen gaan hard, want wetenschappers hebben nu een manier gevonden om groenten en fruit nog groter te maken.
Oorspronkelijk begonnen veel groenten klein. Zo is maïs ooit begonnen als teosinte: een klein grasplantje. Door de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika werd het gewas veredeld tot grotere, voedzame kolven. Columbus nam de maïsplant terug naar het koudere Europa, waar de plant – opnieuw na veredeling – het steeds beter ging doen. Een ander succesverhaal is die van de tomaat. De vruchten van een wilde tomatenplant zijn niet veel groter dan bessen, maar toch zijn ze nu gigantisch.
Je bent er misschien niet van bewust, maar veel groenten en fruit in de supermarkt zijn ofwel veredeld of genetisch gemanipuleerd. Plantenveredeling – waarbij kwekers de goede eigenschappen in één plantenras proberen te verenigen – gaat een stuk langzamer dan genetische manipulatie. De slechte eigenschappen zullen langzaam uit een soort worden gefilterd, maar daar gaan jaren overheen. Bij gentechnologie grijpen wetenschappers gericht in op het niveau van het DNA, waardoor op moleculair niveau bijv. ziekteresistentie toegevoegd kan worden.
CLAVATA3
In een nieuw paper in het wetenschappelijke blad Nature Genetics melden onderzoekers de ontdekking van een gen genaamd CLAVATA3. Dit gen remt de groei van stamcellen in een tomaat, waardoor er minder vruchtvlees wordt aangemaakt. Wanneer dit gen niet genoeg aanwezig is – zoals bij vleestomaten – vallen de vruchten groot uit. Volgens de onderzoekers kunnen er nog grotere soorten groenten en fruit gekweekt worden wanneer CLAVATA3 wordt onderdrukt. In maïs zou dit kunnen leiden tot grotere maïskolven.
Monsanto
Hoewel er veel tegenstanders zijn van ‘Frankenstein’-voedsel, heeft het ook zeker voordelen. In de Elsevier van deze week staat een uitgebreid artikel over het meest gehate bedrijf ter wereld: Monsanto. Dit is één van de grotere bedrijven in de plantenbiotechnologie. Monsanto maakt planten die minder last hebben van insecten en levert hybride zaden aan boeren. Misschien is het niet puur natuur wat een bedrijf als Monsanto doet, maar er moet wel iets veranderen om acht tot negen miljard monden te voeden. Grotere groenten en fruit en meer opbrengst per oogst zijn mogelijke oplossingen voor dit groeiende probleem.