Hoe een romantische komedie uw kans op een scheiding kan halveren

pasgetrouwd

Nieuw onderzoek suggereert dat een romantische film uw huwelijk kan redden. Uit de studie blijkt namelijk dat de kans op een scheiding kan halveren als pasgetrouwde stellen enkele films over liefdesrelaties bekijken en bespreken.

De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten. Ze verzamelden een aantal pasgetrouwde proefpersonen en verdeelden deze proefpersonen in drie groepen. De ene groep kreeg een cursus conflictmanagement. De proefpersonen leerden hoe ze tijdens verhitte discussies beter naar hun partner konden luisteren. De andere proefpersonen kregen een acceptatie-training. Ze leerden om als een team te werken met hun partner en zich meer te richten op overeenkomsten dan verschillen. Beide groepen werden begeleid door een therapeut. Er was een maand lang wekelijks een bijeenkomst, ze kregen huiswerk mee en investeerden zo’n twintig uur in de training. Een derde groep kreeg eerst een lezing over hoe belangrijk het is om u bewust te zijn van uw relatie en hoe het kijken naar een film daarbij kon helpen. Vervolgens keken ze een romantische komedie (Two for the Road) waarna ze met hun partner twaalf vragen beantwoordden over de interactie tussen de personages. Ze kregen dan vragen als: ‘Waren de personages in staat om aan elkaar te vertellen hoe ze zich voelden?’ en ‘Waren de personages in staat om humor te gebruiken om te voorkomen dat dingen uit de hand liepen?’ Ook kregen de proefpersonen bij elke vraag de vraag in hoeverre de personages dat anders deden dan zijzelf. Ook kregen de proefpersonen een lijst met 47 romantische films mee. Daarvan moesten ze er een maand lang elke week eentje kijken, waarna ze opnieuw over de vragen moesten discussiëren. Naast de drie groepen was er ook nog een controlegroep die qua samenstelling gelijk was aan de andere drie groepen, maar die geen enkele therapie volgde.

Effectief
De resultaten zijn opvallend. De intensieve therapieën onder leiding van een therapeut bleken net zo effectief te zijn als het kijken en bespreken van een film. De kans dat proefpersonen uit elkaar gingen, was elf procent en dus aanzienlijk kleiner dan de kans dat mensen uit de controlegroep uit elkaar gingen: 24 procent.

Zelf doen

Nieuwsgierig naar de films die u kunt kijken om uw huwelijk een boost te geven en de vragen die u daarna samen bespreken moet? U vindt ze hier.

Drie jaar lang
Het onderzoek suggereert dat de meeste stellen helemaal geen dure therapie nodig hebben om hun huwelijk in stand te houden. Ze beschikken reeds over de vaardigheden die ze daar voor nodig hebben. Ze moeten er alleen aan herinnerd worden om die te gebruiken. “We dachten wel dat films zouden helpen, maar niet zoveel als andere hulpprogramma’s,” vertelt onderzoeker Ronald Rogge, verwijzend naar intensieve relatietherapieën. “De resultaten suggereren dat echtgenoten en echtgenotes een goed idee hebben van wat ze goed en fout doen in hun relaties. Dus misschien is het niet nodig om ze allerlei vaardigheden te leren om de kans op een scheiding te verkleinen. Je moet er misschien gewoon voor zorgen dat ze na gaan denken over hoe ze zich momenteel gedragen.” En romantische films zetten mensen blijkbaar aan het denken. En dat effect is verstrekkend. “Dat vijf films drie jaar lang een voordelig effect hebben, dat is geweldig.”

Maar hoe kunnen films dat effect hebben? “Ik denk dat het feit dat stellen weer in hun relaties investeren en eens goed naar hun eigen gedrag kijken hier het verschil maakt,” stelt Rogge. Hij wijst erop dat een filmpje kijken bovendien vrij laagdrempelig is. “Je kunt je echtgenoot misschien niet zo ver krijgen dat deze mee gaat naar therapie, maar samen een filmpje kijken en erover praten, dat is niet zo eng en minder stigmatiserend.”

Bronmateriaal

"Divorce Rate Cut in Half for Couples Who Discussed Relationship Movies" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door theswedish.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd