Hoe bewegen de oceanen?

De oceanen op aarde zijn continu in beweging. Maar hoe? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de stromingen in de oceanen visueel in beeld gebracht.

Wetenschappers gebruikten satellietgegevens, observaties en wiskundige modellen om de stromingen in de oceaan in kaart te brengen. De onderstaande video toont wat er tussen juni 2005 en december 2007 gebeurde.

De video laat zien dat de oceanen erg turbulent zijn, vooral nabij de evenaar. Daarnaast zijn de belangrijkste stromingen duidelijk herkenbaar, zoals de Golfstroom van de Golf van Mexico naar Europa.

Wist u dat…

De video kan gebruikt worden om bepaalde stromingen nader te onderzoeken. De zeestromen zijn namelijk zeer belangrijk, vooral voor de vele diersoorten in de oceanen. De zeestromen zorgen ervoor dat alle oceanen voorzien zijn van fytoplankton. Deze planktonsoort maakt de oceanen zuurstofrijk.

Ook zijn opwellingen in zeestromen belangrijk, omdat die ervoor zorgen dat organismen op de zeebodem naar boven worden gebracht, waardoor een gebied voedselrijker wordt voor vissen en andere zeedieren die hoger zwemmen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd