Hoe beleven verstandelijk gehandicapten pijn?

  Verstandelijk gehandicapten hebben een verhoogde kans op lichamelijke aandoeningen. Zo zijn er gehandicapten met een verstandelijke beperking die doorlopen met een gebroken been of te hete thee drinken. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen gaan onderzoekers van de Vrije Universiteit de pijnbeleving van verstandelijk gehandicapten in kaart brengen.

  Uit eerdere experimentele studies blijkt dat verstandelijk gehandicapten pijnsignalen waarschijnlijk op een andere manier beleven. Als verzorgers weten wat voor signalen dit zijn, dan kunnen zij sneller actie ondernemen.

  Het is belangrijk om de pijnbeleving zo snel mogelijk in kaart te brengen. “De levensduur van volwassenen met een verstandelijke beperking neemt toe”, zegt Nanda De Knegt van de Vrije Universiteit. “De kans op pijnlijke lichamelijke aandoeningen en dementie nemen dus ook toe. Dementie en een laag intelligentieniveau beperken hen om zelf over de pijn te vertellen, waardoor er een sterk beroep wordt gedaan op verzorgers en onderzoekers. Informatie over basale sensaties zoals pijn is voor hen ook preventief van groot belang.”

  Binnenkort start het promotieonderzoek van De Knegt over dit onderwerp. Wanneer dit onderzoek is voltooid, dan verschijnen de resultaten o.a. op Scientias.nl.

  Bronmateriaal

  Vrije Universiteit Amsterdam

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd