Hoe bavianen omgaan met stress

Stress is belangrijk om te overleven. Wanneer een zebra een leeuw ziet, dan rent het dier harder door de stress. Professor Robert Sapolsky van de Stanford universiteit onderzocht drie decennia lang het gedrag van bavianen, om zo te leren hoe de primaten omgaan met stress. Sapolsky vond twee factoren die van groot belang zijn: persoonlijkheid en het sociale netwerk van een baviaan.

Stress kan gevaarlijk zijn, omdat het lichaam dan meer glucocorticoïden produceert in de bijnierschors. Negatieve gevolgen zijn diabetes, hoge bloeddruk, afname in testosteron, geheugenverlies en een zwak immuunsysteem.

Persoonlijkheid speelt bij bavianen een belangrijke rol als het gaat om omgaan met stress. Dit is ook bij mensen zo. Als u goed kunt omgaan met problemen en niet alleen maar beren op de weg ziet, dan bent u waarschijnlijk minder stressgevoelig dan andere mensen.

Een belangrijke omgevingsfactor is een sociaal netwerk. Een baviaan met hechte vriendschappen heeft een lage glucocorticoïdenwaarde en leeft gemiddeld drie jaar langer dan geïsoleerde bavianen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd