Baby’s die via een keizersnede worden geboren, blijken minder sterk te reageren op vaccins dan kinderen die via de natuurlijke weg het levenslicht zien.
De manier waarop je ter wereld bent gekomen hangt nauw samen met hoe je immuunsysteem reageert op twee belangrijke kindervaccins. Dat is de conclusie van een nieuwe studie waar onder andere Nederlandse onderzoekers bij betrokken waren. Het onderzoek wijst uit dat baby’s die via een keizersnede worden geboren een immunologisch nadeel hebben in vergelijking met baby’s die op natuurlijke wijze ter wereld komen. De reden voor de ontdekte verschillen blijkt te herleiden te zijn naar de darmflora.
Darmflora
In en op ons lichaam bevinden zich veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. De meeste van deze micro-organismen houden zich op in onze darmen. De darmflora of darm-microbioom omvat het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Tijdens de zwangerschap krijgt de darmflora bij een baby’tje vorm, al wordt het voornamelijk tijdens de geboorte overgedragen via het geboortekanaal van de moeder. Vervolgens ontwikkelt het zich snel gedurende de eerste paar maanden. De bacteriën in het microbioom helpen bij het verteren van voedsel, het regelen van ons immuunsysteem, bieden bescherming tegen andere bacteriën die ziektes veroorzaken en produceren vitaminen.
Studie
In de nieuwe studie volgden wetenschappers de ontwikkeling van de darmflora in het eerste levensjaar van honderd baby’s die op verschillende wijzen waren geboren. Allemaal waren ze na zowel acht als twaalf weken gevaccineerd tegen longinfecties en hersenvliesontsteking. Vervolgens onderzocht het team het verband tussen de aanwezige darmmicroben en de hoeveelheid antistoffen na vaccinatie.
Verband
Uit de bevindingen blijkt dat de bevallingsmethode grote invloed heeft op de manier waarop een kindje op belangrijke vaccins reageert. Zo beschikten de onderzochte baby’s die via de natuurlijke weg het levenslicht zagen over meer dan het dubbele aantal antistoffen na vaccinatie tegen longinfecties dan de kinderen die via een keizersnede ter wereld waren gebracht. Daarnaast bleken de baby’s die op natuurlijke wijze waren geboren over zo’n 1,7 keer meer antistoffen tegen hersenvliesontsteking te beschikken.
Bacteriën
Wat precies de reden voor dit grote verschil is? Het heeft te maken met de samenstelling van de darmflora. De onderzoekers ontdekten meer Bifidobacterium– en E.coli-bacteriën in de darmen van de baby’tjes die op natuurlijke wijze waren geboren. En precies deze bacteriën blijken er mede voor te zorgen dat er na vaccinatie meer antistoffen worden aangemaakt.
Borstvoeding
Overigens is niet alleen een natuurlijke bevalling nodig om een baby uit te rusten met een arsenaal aan Bifidobacterium– en E.coli-bacteriën. Ook moedermelk speelt een belangrijke rol, aangezien dat de suikers levert waarop deze bacteriën gedijen. De onderzoekers troffen dan ook 3,5 keer zoveel antistoffen aan bij baby’s die borstvoeding hadden gekregen in vergelijking met kinderen die weliswaar op natuurlijke wijze waren geboren, maar daarna met poedermelk waren gevoed.
Immuunsysteem
Kortom, de studie suggereert dat baby’s die met een keizersnede zijn geboren, minder sterk reageren op bepaalde vaccins in vergelijking met natuurlijk geboren baby’s. En dat heeft weer te maken met de samenstelling van het darm-microbioom. “We hadden verwacht een verband te vinden tussen de darmflora en de immuunreactie van de baby’s op de vaccins,” zegt onderzoeker Emma de Koff, verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. “Maar we hadden nooit gedacht dat we de sterkste effecten in de eerste levensweken zouden vinden.”
Volgens de deskundigen helpen de bevindingen ouders die een keizersnede overwegen beter te informeren. “Het is heel interessant dat we verschillende nuttige microben hebben geïdentificeerd die een link vormen tussen de bevallingsmethode en de immuunreactie na vaccinatie,” zegt onderzoeker Debby Bogaert. “In de toekomst kunnen we die bacteriën bij kinderen die door middel van een keizersnede worden geboren mogelijk aanvullen, bijvoorbeeld door het gebruik van speciaal ontworpen probiotica.”