Een nieuw onderzoek doet een oude discussie weer oplaaien. Professor Charles Oxnard beweerde eerder al dat de hobbit – of Homo floresiensis – geen nieuwe mensensoort is, maar leed aan dwerggroei. In een nieuw onderzoek onderbouwt hij die omstreden conclusie nog eens stevig. Zitten de andere wetenschappers er dan toch naast?
In 2003 vonden onderzoekers op het Indonesische eilandje Flores de restanten van een hele kleine mensensoort: de Homo floresiensis. Men ging ervan uit dat het om een hele nieuwe soort ging.
Claim
Maar in 2008 bedacht Oxnard dat het helemaal geen nieuwe mensensoort was. De hobbit zou een moderne mens met een afwijking zijn geweest. De hobbit leed aan congenitale hypothyreoïdie. Hierdoor was deze moderne mens zo klein gebleven. De claim werd als controversieel gezien, maar Oxnard liet het er niet bij zitten.
Ziek
Hij zocht het uit. Hij bestudeerde het skelet en vergeleek het met de botten van gezonde mensen, chimpansees en mensen met dwerggroei. Hij concludeert dat de Homo floresiensis inderdaad een moderne mens was en gewoonweg een ziekte onder de leden hebben gehad.
Het onderzoek is in lijn met andere studies waaruit blijkt dat dwerggroei in sommige gevallen samenhangt met omgevingsfactoren. Zo kan een tekort aan jodium dwerggroei teweeg brengen. Het is mogelijk dat in de tijd van de Homo floresiensis te weinig jodium voor handen was. Nader onderzoek moet Oxnards’ theorie nog verder verstevigen.