Hittestress door opwarmende aarde

Het broeikaseffect heeft in de toekomst mogelijk invloed op gezonde mensen. Een gemiddelde globale opwarming van zeven graden Celsius zorgt ervoor dat het in sommige bewoonde gebieden te warm wordt. Als het kwik de 35 graden Celsius grens passeert, dan krijgen gezonde mensen last van hittestress.

Het menselijk lichaam heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Om deze temperatuur stabiel te houden, geeft het lichaam warmte af door de huid. Wanneer de temperatuur in de lucht boven de 35 graden Celsius komt, dan stopt het lichaam met het afgeven van hitte. Hierdoor ontstaat hittestress.

Een globale temperatuurstijging van zeven graden Celsius zorgt ervoor dat het in sommige gebieden voor langere periodes warmer is dan 35 graden Celsius. “Denk hierbij aan grote delen van China, India, Indonesië, het oosten van de Verenigde Staten, Noord-Australië en delen van Afrika”, vertelt Steven Sherwood van de universiteit van New South Wales.

Er zijn twee opties om hittestress tegen te gaan: verhuizen naar een gebied met een kouder klimaat of airconditioning gebruiken. “Momenteel hebben we airconditioners voor het comfort”, zegt Sherwood. “In de toekomst zijn ze misschien nodig om te overleven.”

Ook het vee, zoals koeien en varkens, moeten in grote gekoelde gebouwen geplaatst worden. “Anders planten zij zich niet voort”, aldus Sherwood.

Een temperatuurstijging van zeven graden Celsius vindt waarschijnlijk pas in de volgende eeuw plaats. Toch is Sherwood van mening dat het goed is om alvast te kijken naar de gevolgen op lange termijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd