Historische lancering van SpaceX op het laatste nippertje afgelast

Slecht weer gooit roet in het eten.

Het was spannend vanavond. Zou het slechte weer dat rond Kennedy Space Center huishield, tijdig optrekken en de weg vrijmaken voor een succesvolle lancering van SpaceX’ Crew Dragon? Zestien minuten voor de lancering kwam het verlossende – en tegelijkertijd teleurstellende – antwoord: nee. Het weer was zo slecht dat er niet veilig gelanceerd kon worden.

Teleurstelling
Het is een flinke teleurstelling, maar zowel SpaceX als opdrachtgever NASA nemen natuurlijk geen risico. En dus vond er vandaag geen historische lancering plaats. En zijn we er vandaag geen getuige van dat er voor het eerst in bijna tien jaar weer Amerikanen vanaf Amerikaanse bodem gelanceerd worden. Noch zien we hoe een ruimtevaartbedrijf voor het eerst een bemande ruimtecapsule naar het ISS stuurt. Het betekent tevens dat wij hier vanuit Nederland vanavond geen bemande Crew Dragon aan de nachthemel zullen zien.

Zaterdag…
Het goede nieuws is dat SpaceX en NASA al heel snel een tweede poging willen wagen. Komende zaterdagavond, om iets over half tien, wordt opnieuw geprobeerd om Crew Dragon naar het internationale ruimtestation te sturen. Hopelijk werkt het weer dan wel mee. Overigens hoeven we er dan niet op te rekenen om Crew Dragon vanuit Nederland met eigen ogen te aanschouwen; dat zit er zaterdag – aangezien er ietsje eerder op de avond gelanceerd wordt – helaas niet in.

..of zondag
Mocht het ook zaterdag niet lukken om te lanceren, kunnen NASA en SpaceX nog uitwijken naar zondag. Ook in dat scenario zullen we Crew Dragon niet vanuit Nederland kunnen zien.

Meer weten over deze historische lancering en de betekenis ervan voor NASA, SpaceX en de ontsluiting van de ruimte? Lees er hier alles over. En natuurlijk houden we je op Scientias.nl ook de komende dagen op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd