Wetenschappers bieden ons in 3D een kijkje in de Groenlandse ijskap. Het 3D-plaatje brengt de geschiedenis van de ijskap prachtig in beeld en laat zien uit welke (vervlogen) tijden de verschillende ijslagen stammen.
De onderzoekers zijn heel tevreden over de 3D-plaatjes. “Deze nieuwe, enorme hoeveelheid data laat zien hoe de ijskap is geëvolueerd en hoe deze vandaag de dag beweegt,” vertelt onderzoeker Joe MacGregor.
Radar
Om de 3D-plaatjes tot stand te laten komen, maakten de onderzoekers gebruik van data die verzameld werd tijdens NASA’s Operation IceBridge. Tijdens deze missie worden radiogolven die door het ijs heen kunnen bewegen op de ijskap afgevuurd. Onderzoekers kunnen zo onder meer een beeld krijgen van hoe dik de ijskap op verschillende plaatsen is. Dankzij nieuwe technieken zijn onderzoekers sinds kort echter in staat om in deze data ook de verschillende lagen die de ijskap rijk is, te detecteren. Het levert deze 3D-plaatjes op. Om er zeker van te zijn dat ze kloppen, legden de onderzoekers ze naast enkele ijskernen die de afgelopen jaren zijn verzameld.
Geschiedenis
Op de 3D-beelden van de Groenlandse ijskap is precies te zien uit welke tijd de verschillende lagen ijs stammen. “Voorafgaand aan dit onderzoek was sprake van een goed ijskap-model wanneer het de huidige dikte en oppervlaktesnelheid correct vaststelde.” Dankzij dit nieuwe onderzoek dat resulteert in 3D-plaatjes van de verschillende ijslagen kunnen de modellen nu nog nauwkeuriger worden gemaakt: gekeken kan worden of ze ook de geschiedenis van de ijskap correct beschrijven. “En dat is belangrijk, want het geheugen van de ijskappen gaat ver terug.”
Door vast te stellen hoe de ijskap zich in het verleden gedroeg, hopen onderzoekers beter te kunnen voorspellen hoe de ijskap in de toekomst gaat reageren. De afgelopen twee jaar verliest de Groenlandse ijskap enorme hoeveelheden ijs. Dat proces wordt versneld door de hogere temperaturen op aarde. De onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in de laag ijs uit het Eemien: een interglaciaal (115.000 tot 130.000 jaar geleden) dat ongeveer net zo warm was als het vandaag de dag is.