Himalaya: meeste gletsjers trekken zich terug

Wetenschappers uit India stellen deze week vast dat een flinke meerderheid van de gletsjers in de Himalaya zich rap terugtrekt.

De onderzoekers bestudeerden gedurende vijf jaar 2767 gletsjers. 2184 exemplaren krompen. 435 gletsjers breidden zich uit en 148 exemplaren bleken stabiel: ze groeiden niet, maar krompen evenmin.

Natuurlijke cyclus?
De Indiase minister van milieu liet weten dat de situatie van de gletsjers het gevolg is van een natuurlijk cyclisch proces. Het woord ‘klimaatverandering’ nam zij niet in de mond. “Er is geen twijfel over mogelijk dat de algemene gezondheid van de gletsjers in de Himalaya verslechtert, maar de waarheid is ongelofelijk complex,” laat oud-minister van milieu Jairam Ramesh weten.

WIST U DAT…

…de Groenlandse gletsjers stabieler zijn dan gedacht?

In de clinch
Zijn naam komt u wellicht bekend voor: Ramesh lag tijdens zijn ambtstermijn in de clinch met het Intergovernmental Panel on Climate Change. Het panel schreef in een rapport over de smeltende gletsjers in de Himalaya en overdreef schromelijk. Volgens het panel zouden de gletsjers tegen 2035 en mogelijk nog veel eerder helemaal verdwenen zijn. Harde bewijzen waren daar niet voor en het IPCC moest erkennen dat er fouten waren gemaakt.

Wetenschapper mogen er dan nog niet uit zijn wat de smeltende gletsjers veroorzaakt, één ding lijkt wel vast te staan: het smeltproces kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Zo kunnen instabiele meertjes van smeltwater ontstaan die zomaar door kunnen breken en dorpjes kunnen overstromen. De wetenschappers in India zullen dan ook ongetwijfeld de vinger aan de pols houden.

Bronmateriaal

"Most Himalayan Glaciers Retreating; 21% Stable or Expanding, Survey Finds" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tim Stevenson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd