Hier zijn enkele prachtige foto’s van komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) uit Nederland

Nu komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) helder aan de hemel staat, neemt ook in Nederland en België het aantal waarnemingen toe. Dit bijzondere hemellichaam, eerder dit jaar ontdekt door de observatoria in China en Zuid-Afrika, was aanvankelijk alleen zichtbaar vanuit zuidelijker gelegen gebieden. Maar na zijn passage langs de zon in september schittert de komeet nu aan de nachthemel en biedt een prachtige kans voor waarnemers op het noordelijk halfrond. Vanaf 12 oktober kunnen kijkers in Nederland en België de komeet bewonderen, vooral in de vroege avond.

C/2023 A3 heeft een lange en bewogen reis achter de rug, waarbij zijn zichtbaarheid en helderheid onzeker waren door mogelijke fragmentatie en veranderingen in zijn kernstructuur. De komeet bleek echter bestand tegen de hitte en straling van de zon en komt nu steeds dichter bij de aarde. Dankzij zijn nabijheid en helderheid is de komeet al met het blote oog te zien en gedetailleerd te observeren met een verrekijker of camera.

Op deze eerste foto, gemaakt door Arnold van Rooij uit Zutphen, zien we komeet C/2023 A3 op een heldere herfstavond boven de horizon verschijnen. Deze opname, gemaakt op 14 oktober om 20:00 CEST, toont de opvallende helderheid, vorm, coma en stofstaart van de komeet die zijn reis aan onze hemel vervolgt:

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), gefotografeerd in Zutphen op 14 oktober 2024 om 20:00u CEST. Foto: Arnold van Rooij, lezer van Scientias.nl (met dank!)

Hieronder een selectie van bijzondere opnamen van de komeet, die de diversiteit en pracht van C/2023 A3’s passage aan de hemel laten zien, zowel vanuit Nederland als daarbuiten:

Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), genomen op 23 oktober vanaf Texel. “Vandaag meer geluk. Al kwam er al wel weer mist en daarmee verstrooiing van het licht.” – Foto: erwinharkink – x.com
C/2023 A3 genomen nabij Stonehenge, V.K. op 17 oktober. Foto: Josh Dury B.A FRAS – x.com
“Nieuwe foto van mij van komeet ‘Tsuchinshan Atlas’! Gemaakt naast één van de molens bij Almkerk in Brabant”. Foto: Wouter van Bernebeek – x.com

Op 23 oktober maakte de Vlaamse Volkssterrenwacht Urania uit Hove (Antwerpen), België onderstaande livestream van de komeet met een presentatie over de komeet:

Onderstaande videobeelden werden gemaakt op 12 oktober vanuit Manaukea (Hawaii), V.S., met de NAOJ Subaru Telescoop:

Videobeelden SOHO

De zonnekijker die zich later ontpopte tot een kometenjager: het verhaal van de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) ruimtetelescoop. Zoals de naam al weggeeft was SOHO van origine vooral bedoeld om de zon en en diens corona te observeren en doet dit nog steeds, hoewel met een andere functie; het traceren van kometen -ideaal voor de passage van C/2023 A3-. Middels SOHO is dan ook onderstaande video gemaakt, waarop de passage van de komeet rond de Zon zich toont, een opname die plaatsvond in de periode 7 oktober t/m 13 oktober jl.:

Zelf waarnemen

Wil je zelf een blik werpen op de komeet vanuit Nederland of België? Dat kan! Want sinds 12 oktober staat de komeet hoog genoeg aan onze horizon en passeert het dichtst bij de aarde op 0,47 AE, (ongeveer 71 miljoen kilometer). Wel met een verrekijker, en steeds vlak na zonsondergang. Sinds 21 oktober is de komeet het gunstigst te zien vanuit onze streken.

Je kunt op de onderstaande sterrenkaart de passage volgen door de sterrenbeelden Slang, Slangendrager en Adelaar van 12 oktober tot aan de jaarwisseling, wanneer de komeet te ver van de zon verwijderd zal zijn om nog zichtbaar te zijn. Zie voor tijdentabellen en meer over het volgen van de komeet hemel.waarnemen.com of TheSkyLive.com.

Kaartje voor de komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) aan de avondhemel, gericht op het gebied waar de komeet helderder is dan magnitude 8. Afbeelding: hemel.waarnemen.com

Mocht je zelf spectaculaire foto’s (hebben) weten te maken van de komeet, en je wilt deze graag delen met Scientias.nl, dan staan we daar zeker voor open! Wellicht herpubliceren wij deze in een later artikel met jouw toestemming; upload of link jouw opname in de reacties hieronder, of email deze aan de moderator (op hoge kwaliteit liefst) incl, je naam, datum en plaats van opname en wat je nog meer kwijt wilt.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit de archieven. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Erwin" - x.com
"Josh Dury B.A FRAS" - x.com
"Wouter van Bernebeek" - x.com
"LIVESTREAM - Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)" - Youtube
"C/2023 A3 Comet Tsuchinshan-ATRLAS over Maunakea, Hawaii" - Youtube
"Comet C/2023 A3 brightens SOHO’s week (standard processing)" - Youtube
"C-2023_A3_Tsuchinshan-ATLAS" - hemel.waarnemen.com
Afbeelding bovenaan dit artikel: Arnold van Rooij, lezer van Scientias.nl

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd