Hier is ‘ie dan: SpaceX’s eerste bemande ruimtevaartuig!

dragonv2

Dit is ‘m dan: de Dragon V2. De ruimtetaxi waarmee SpaceX tot wel zeven astronauten tegelijkertijd de ruimte in kan sturen en de VS weer volop deel moet gaan nemen aan de ruimtewedloop, werd vannacht gepresenteerd.

Apetrots was SpaceX-baas Elon Musk toen hij vannacht de Dragon V2 presenteerde. En dat is terecht, zo suggereren de eerste foto’s. Want de Dragon V2 lijkt helemaal klaar voor zijn uitdagende missie: tegen 2017 astronauten naar het ISS brengen en daarna – wie weet – zelfs op naar Mars!

Betere broertje
Dragon V2 is het betere broertje van de ‘oude’ Dragon: het ruimtevaartuig waarmee SpaceX nu reeds het internationale ruimtestation van voorraden voorziet. SpaceX heeft er nooit een geheim van gemaakt graag een ruimtevaartuig te willen ontwikkelen dat ook mensen naar het ISS (en verder) kan vervoeren. En die ambitie is nu werkelijkheid geworden in de vorm van Dragon V2.

Een kijkje in Dragon V2. Afbeelding: SpaceX.
Een kijkje in Dragon V2. Afbeelding: SpaceX.

De verbeteringen
Het ruimtevaartuig heeft – in vergelijking met Dragon – grotere ramen en een groter luik. Ook is het systeem waarmee de Dragon zich in noodgevallen snel los kan maken van de raket, verbeterd. Bovendien hebben de uitvouwbare zonnepanelen plaats moeten maken voor vaste zonnepanelen op de zijkant van het ruimtevaartuig. De Dragon V2 biedt ruimte aan zeven astronauten. En dan is er ook nog ruimte voor voorraden en bagage.

Afbeelding: SpaceX.
Afbeelding: SpaceX.

De presentatie van de Dragon V2 is niet alleen een belangrijk moment voor SpaceX. Ook voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is het van belang. Deze buigt sinds het spaceshuttle-programma werd stopgezet sterk op het werk van de private onderneming. NASA heeft momenteel geen ruimtevaartuig om astronauten of voorraden naar het ISS te brengen, maar is dankzij SpaceX ook niet volledig afhankelijk van de ruimtevaartuigen van de Russen. SpaceX brengt al regelmatig voorraden naar het ISS en heeft de ambitie om op vrij korte termijn ook mensen naar het ISS te brengen. Mede dankzij het werk van SpaceX blijft NASA een belangrijke partner in het ISS-project, maar kan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zich tegelijkertijd op heel andere missies richten. Zo werkt NASA momenteel hard aan ruimtevaartuig Orion en wordt serieus nagedacht over bemande missies naar Mars en een planetoïde.

Bronmateriaal

"Dragon V2 Unveil" - SpaceX
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd