Hier brengt Opportunity zijn vijfde winter door

De winter op Mars komt er weer aan en Opportunity heeft al een plekje gevonden om die te doorstaan.

De Marsrover brengt zijn vijfde(!) winter op Mars in Greeley Haven door. Hier bevindt zich een helling die ook tijdens de winter nog voldoende zonlicht ontvangt. En dat is belangrijk: Opportunity moet het voor zijn energie van zijn zonnepanelen en dus ook de zon hebben.

WIST U DAT…

Korte dagen
Tijdens de winter zijn de dagen op Mars kort. Dus is er weinig tijd om energie te verzamelen. Daar komt nog eens bij dat de zonnepanelen van Opportunity bedekt zijn met een laagje stof. De plaats waar Opportunity nu gaat overwinteren, moet ervoor zorgen dat de marsrover ondanks dat alles toch gewoon blijft werken.

Onderzoek
Bovendien is het een prachtige locatie voor onderzoek. Opportunity gaat bijvoorbeeld mineralen bestuderen en een panoramafoto van het gebied maken.

Het is overigens best bijzonder dat Opportunity nog steeds werkt. Eigenlijk hadden wetenschappers gedacht de sonde maar zo’n drie maanden te kunnen gebruiken. Maar inmiddels is de sonde alweer acht jaar op Mars aan het werk. Voor zijn tweelingbroertje Spirit – die vrijwel tegelijkertijd met Opportunity op Mars arriveerde – was dat alles niet weggelegd. De sonde gaf in 2010 de geest. Gelukkig krijgt Opportunity binnenkort versterking. Marsrover Curiosity is in november naar Mars vertrokken en arriveert er in augustus van dit jaar.

De route die Opportunity heeft afgelegd om bij Greeley Haven te arriveren. Foto: NASA / JPL-Caltech / UA.

Bronmateriaal

"'Greeley Haven' is Winter Workplace for Mars Rover" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd