Hielden bijzondere genen 115-jarige jong?

Wetenschappers brengen DNA 115-jarige Nederlandse in kaart. Ze blijkt hele bijzondere genen te hebben gehad.

Toen de 115-jarige dame stierf, was ze de oudste vrouw ter wereld. Een hele prestatie. Wetenschappers waren vanzelfsprekend in hun nopjes toen duidelijk werd dat de oude dame haar lichaam ter beschikking van de wetenschap wilde stellen. Hopelijk konden ze op deze wijze het geheim achter een lang en gezond leven achterhalen.

Mutaties
De onderzoekers brachten de genen van de vrouw in kaart en ontdekten dat ze bijzondere mutaties had. Het lijkt erop dat deze mutaties haar beschermden tegen dementie en andere ouderdomsziekten. “Wij denken dat er genen zijn die je kunnen verzekeren van een lang leven en beschermen tegen Alzheimer,” stelt onderzoeker Henne Holstege.

WIST U DAT?

…sommige wetenschappers vermoeden dat er een tijdje komt dat we gemakkelijk 1000 jaar kunnen worden? Lees er hier alles over!

Brein
De 115-jarige was ook op hoge leeftijd nog uitzonderlijk zelfstandig. Zo betrok ze pas op haar 105e een verzorgingstehuis. En uit onderzoeken die plaatsvonden toen ze 113 was, blijkt dat haar brein functioneerde alsof het tussen de 60 en 75 jaar oud was. Op 115-jarige leeftijd overleed de vrouw aan een tumor in de maag.

De onderzoekers benadrukken dat echte conclusies omtrent een lang leven pas getrokken kunnen worden als honderden – en bij voorkeur duizenden – oude mensen hun genen in kaart laten brengen. Maar dit lijkt alvast een eerste stap in de goede richting te zijn.

Bronmateriaal

"DNA sequenced of woman who lived to 115" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Laura Gilmore (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd