Het wereldwijde web viert 25e verjaardag – maar wordt meer bedreigd dan ooit

internet

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat wetenschapper Tim Berners-Lee een voorstel schreef dat uiteindelijk zou leiden tot de totstandkoming van het wereldwijde web. Zijn baas vond het voorstel ‘vaag, maar opwindend’. Nu, 25 jaar later, heeft dat ‘vage voorstel’ de wereld voorgoed veranderd, maar wordt het eveneens sterk bedreigd.

In maart van het jaar 1989 presenteerde Berners-Lee een paper met de weinig spannende titel ‘Information Management: A proposal‘. In het document stelde hij voor om op een geheel nieuwe manier informatie te linken en delen via het internet. Het was de geboorteakte van het wereldwijde web.

De verandering
“In de kwart eeuw die volgde, heeft het web de wereld veranderd op manieren die ik me nooit had kunnen inbeelden,” schrijft Berners-Lee op de website Webat25.org die speciaal voor de jarige webwereld in het leven is geroepen. Hij wijst op de miljarden dollars aan economische groei die het web met zich heeft meegebracht en de mogelijkheden die het web in de 21e eeuw (met name op het gebied van big data) biedt. “Het leidde tot innovaties in onderwijs en zorg, liet geografische en sociale grenzen vervallen, revolutioneerde de media, veranderde de politiek in veel landen omdat er nu constant een dialoog mogelijk was tussen de leiders en de mensen die zij leiden.”

Verklaring
Ondanks dat het succes Berners-Lee verrast heeft, kan hij het wel verklaren. “Er zijn enkele principes die de groei van het web – als een platform – mogelijk maakten. Het web is universeel, rechtenvrij, open en gedecentraliseerd. Duizenden mensen werkten op een geweldige manier samen aan de ontwikkeling van het web: tienduizenden anderen bedachten de applicaties en services die het web voor ons vandaag de dag zo nuttig maken en er is nog steeds ruimte voor een ieder van ons om nieuwe dingen op en door het web te creëren.”

De eerste website

De eerste website ter wereld ging over het wereldwijde web-project zelf. In april vorig jaar lanceerde CERN een project om die eerste website in zijn volledige glorie te herstellen.

Bedreiging
Het moge duidelijk zijn: we hebben als het om het web gaat alle reden om glimlachend terug en vooruit te kijken. Tegelijkertijd is er ook reden tot zorg. “Het web stelt iedereen op deze planeet in staat om deel te nemen in een vrije stroom van kennis, ideeën, samenwerkingsverbanden en creativiteit,” zo meldt de site Webwewant.org. “En het web moet gekoesterd en beschermd worden. Maar nu ondernemen sommige bedrijven en overheden acties die onze fundamentele vrijheden op het web bedreigen.” Denk aan bedrijven die onze persoonlijke data verzamelen en overheden die bepaalde sites of sociale netwerken dichtgooien. “Door samen te werken, denk ik dat we een web kunnen bouwen dat echt van iedereen is: een web dat toegankelijk is voor iedereen, vanaf elk apparaat en dat ons in staat stelt om onze waardigheid, rechten en volledige potentie als mens te bereiken,” schrijft Berners-Lee. “Laten we deze verjaardag gebruiken als een cruciale stap op dat pad.”

Werk aan de winkel
Ondanks 25 succesvolle jaren is er meer dan ooit werk aan de winkel. “We moeten de kernprincipes blijven verdedigen en enkel belangrijke uitdagingen de baas worden. Om er drie te noemen: Hoe verbinden we bijna tweederde van de planeet dat momenteel geen toegang heeft tot het web aan dat web? Wie heeft het recht om onze persoonlijke gegevens te verzamelen, voor welk doel en onder welke regelgeving? En hoe creëren we een goed presterende, open architectuur die op elk apparaat werkt?

Benieuwd wat u kunt doen om het internet te beschermen en koesteren? Of wilt u het wereldwijde web persoonlijk feliciteren? Kijk dan eens op webat25.org of webwewant.org.

Bronmateriaal

"Web at 25: celebrating the 25th Anniversary of the Invention of the Web" - Webat25.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door svilen001.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd