Het Vostokmeer: nog dertig meter te gaan

Het oppervlak van het Vostokmeer is binnen handbereik. Nog dertig meter en dan bereikt een Russisch team het geïsoleerde meer onder het oppervlak van Antarctica. Het meer is al miljoenen jaren verborgen onder het Antarctische ijs. De vraag is wat wetenschappers aantreffen in het meer. Micro-organismen? Of is het meer zo goed als uitgestorven?

Het Vostokmeer is in 1993 ontdekt. Sindsdien zijn verschillende wetenschappelijke teams bezig om een gat door 3.750 meter ijs te boren. Tot nu toe is het meer nog niet bereikt, maar de Russen zijn erg dichtbij. Nog dertig meter en de boorkop bereikt het geïsoleerde meer.

BESMETTING?

Niet iedereen is blij met de actie van de Russen. Sommige wetenschappers zijn bang dat het geïsoleerde meer door het Russische team wordt besmet, waardoor alle unieke eigenschappen van het Vostokmeer in één klap verloren gaan.

“Het is mogelijk dat we micro-organismen vinden, die we nog nooit eerder hebben gezien”, vertelt Valery Lukin, leider van de Russische Antarctische Expeditie. “Dit is ook één van de hoofddoelen van de missie.”

Vloeibaar
Het water in het Vostokmeer is vloeibaar en heeft een temperatuur van ongeveer -3 graden Celsius. Normaal bevriest water van -3 graden Celsius, maar door de hoge druk ligt het vriespunt lager. Het meer wordt verwarmd door de geothermische warmte van de aarde. De aarde verwarmt de bodem van het meer.

2012
De wetenschappers vermoeden dat het Vostokmeer in 2012 bereikt wordt. Zij kunnen namelijk pas weer in december 2011 boren, aangezien het zomerseizoen op de zuidpool afloopt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd