Want, luidt het idee: mannen die niet tevreden zijn met het formaat van hun geslacht zouden eerder geneigd zijn om dit te compenseren in “mannelijke” uitingen zoals het hebben van een wapen.
Stoer gedrag en een grote penis, worden regelmatig aan elkaar gelinkt. En niet alleen tijdens kleedkamerpraat. Online is er een heuse term bedacht voor mensen die de uitstraling hebben dat ze een groot geslachtsdeel hebben. Zogenaamde “big dick energy”, wat inhoudt dat iemand een bepaald soort zelfvertrouwen uitstraalt, zonder daarbij verwaand of arrogant over te komen. Iets waar je dus helemaal geen grote penis, of überhaupt een penis voor hoeft te hebben. Als je het internet moet geloven, barsten vrouwen als Rihanna of Serena Williams dus ook van deze ‘BDE’.
Maar wat als je die energie of dat grote geslachtsdeel niet hebt, maar wel zo over wil komen? Compenseren mannen dat bijvoorbeeld echt met ‘stoere uitingen’ zoals bijvoorbeeld luide wagens of wapens, zoals geregeld wordt verondersteld? Sociologen van de University of Texas, Texas A&M University en Florida State University besloten die aanname te onderzoeken om hier voor eens en altijd antwoord op te hebben. In tegenstelling tot wat ze dachten, hebben niet mannen die ontevreden zijn met het formaat van hun geslachtsdeel een grotere kans om een wapen te hebben. In plaats daarvan blijken juist mannen die wél tevreden zijn hun penisgrootte een grotere kans te hebben om een wapen te bezitten.
Enquête
De onderzoekers analyseerden voor hun onderzoek de antwoorden van bijna tweeduizend mannen uit de Masculinity, Sexual Health, and Politics enquête uit 2023. Bij het bekijken van de antwoorden ontdekte het onderzoeksteam enkele verrassingen, zo is in hun publicatie te lezen. “De eerste verrassing was dat er niets in de database stond dat aantoonde dat mannen die ontevreden waren met hun penisgrootte, eerder een wapen kochten. De tweede verrassing was dat mannen die juist wel tevreden waren met de grootte van hun penis, iets meer geneigd waren om een wapen te kopen.” Dit verband was het sterkst bij mannen tussen de 18-29 jaar en 45-50 jaar, en het zwakst bij mannen ouder dan 60.
Testosteron
Wapenbezit lijkt dus niets te maken te hebben met eventuele compensatiedrang, maar wel met tevredenheid over geslachtsdelen gecombineerd met bepaalde leeftijden. De onderzoekers verklaren die combinatie met een psychoseksuele theorie over wapenbezit. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat testosteronniveaus bij mannen na hun 30e dalen, maar na hun 50e soms weer kunnen stijgen. De onderzoekers vermoeden daarom dat de testosteronspiegels – die ook geassocieerd worden met een grotere penis en verband houden met dominantie, agressie en risicogedrag – ook het wapenbezit zouden kunnen beïnvloeden.
Daarnaast kunnen culturele factoren een rol spelen, denken de onderzoekers. Jongere mannen zouden meer beïnvloed kunnen worden door culturele normen en verwachtingen rondom mannelijkheid en wapens, terwijl deze normen bij oudere mannen minder sterk zijn. Hoewel het onderzoek geen sluitend antwoord geeft op de vraag waarom de ene man wel, en de andere geen wapen bezit, bewijst het maar weer dat wapenbezit in Amerika complexer is dan het voor buitenstaanders soms lijkt.
Hoewel in de VS het recht op zelfverdediging hoog in het vaandel staat, blijkt keer op keer dat wapens meer kwaad dan goed doen. Met name voor vrouwen en kinderen is het hebben van een wapen in huis gevaarlijk. “De meeste mannen worden buitenshuis vermoord”, legde onderzoeker David Hemenway eerder aan Scientias.nl uit. “De meeste kinderen, ouderen en vrouwen worden thuis vermoord.” Het argument dat een wapen in huis nodig is ter bescherming, wordt door de wetenschappers van tafel geveegd. Ze wijzen erop dat de meeste diefstallen plaatsvinden als mensen niet thuis zijn. En gewelddadige vreemden dringen zelden een huis binnen. Als er al sprake is van geweld in huis dan gaat het vaak om een conflict met familieleden of kennissen, zo schrijven de onderzoekers in hun paper.