Er wordt vandaag een niet alledaagse dag herdacht. Dead Duck Day is een initiatief van onderzoeker Kees Moeliker waarop men stilstaat bij een gebeurtenis die op 5 juni 1995 om exact 17:55 uur plaatsvond.
Vandaag is een speciale dag: het is Dead Duck Day! U zit op dit moment waarschijnlijk verbaasd naar het scherm te staren met de vraag waarom men een dag wijdt aan een dode eend. Het heeft alles te maken met iets wat onderzoeker Kees Moeliker overkwam op 5 juni 1995. Op die dag vloog een eend zich te pletter tegen het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Wat later arriveerde er een andere mannelijke eend die zijn soortgenoot verkrachtte. Kees Moeliker beschreef dit gedrag (homoseksuele necrofilie bij eenden) voor het eerst. De publicatie liet echter op zich wachten tot 2001. Twee jaar later, in 2003, kreeg Moeliker een Ig Nobelprijs voor onderzoek. De Ig Nobelprijzen bewijzen eer aan onderzoek dat mensen eerst doet lachen en vervolgens doet nadenken.
Sinds 1996 bestaat Dead Duck Day om het voorval te herdenken. Om exact 17:55 uur (het tijdstip waarop de eend tegen het raam vloog) verzamelen geïnteresseerden zich op het gazon van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Men staat dan kort stil bij het tragische lot van de eend en men vraagt ook aandacht voor de vele vogels die elkaar de dood vinden tegen glazen gebouwen. Daarnaast wordt er ook een speciale “Dead Duck Day Message” voorgelezen door een vooraanstaand (eenden)-onderzoeker. En traditiegetrouw wordt er na afloop een zes-gangen-menu van eend gegeten bij het restaurant Tai Wu.
Organiseer ook een activiteit op Dead Duck Day! Met Dead Duck Day vragen het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het European Bureau of Improbable Research aandacht voor vogels die tegen glas om het leven komen. Kees Moeliker roept op om jaarlijks op 5 juni ook elders – waar ter wereld dan ook – activiteiten in het kader van Dead Duck Day te organiseren en daarbij met name na te denken over methodes en maatregelen die voorkomen dat er jaarlijks miljarden vogels tegen glas aan hun einde komen. Zelf een activiteit starten? Geef het door aan Kees Moeliker.