Het sterkste insect ter wereld

Het sterkste insect ter wereld is een kever genaamd Onthophagus taurus. Dit concluderen wetenschappers na maanden onderzoek. De mestkever kan 1.141 keer zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Dit komt overeen met een persoon van zeventig kilo die zes volle dubbeldekkerbussen – oftewel 80 ton – optilt.

De kracht van een insect hangt wel af van het dieet. Wanneer een sterke Onthophagus taurus een paar dagen weinig eet, verandert hij in een zwak dier. Net als bij menselijke atleten zijn voedingsstoffen van groot belang.

“Insecten staan erom bekend dat ze erg sterk zijn”, legt Dr. Knell van Queen Mary’s School of Biological & Chemical Sciences uit. “En dat is nodig voor hun seksleven. Vrouwelijke kevers graven tunnels, waar mannen met ze paren. Als een andere man een kijkje neemt in een bezette tunnel, dan proberen de mannen elkaar eruit te duwen.”

“Vreemd genoeg vechten sommige mestkevers niet om een vrouwtje”, vertelt Dr. Knell. “Zij zijn kleiner, zwakker en hebben geen horens zoals de grotere mannen. Ze hebben wel opvallend grote testikels voor hun lichaamsgewicht. Wij vermoeden dat deze mestkever stiekem seks heeft met een vrouwtje, wanneer de mannelijke partner net even een andere kant uitkijkt. Het kleine mannetje produceert veel meer sperma dan de grote mannen, zodat de kans op nageslacht groter is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd