Het rommelt onder Nieuw-Zeelandse Ruapehu-vulkaan

De kans dat de stratovulkaan Ruapehu, op Nieuw-Zeeland, de komende weken of maanden gaat uitbarsten, lijkt ietsje groter te zijn geworden. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de druk in de krater toeneemt.

“We houden Ruapehu nauwlettend in de gaten,” vertelt vulkanoloog Steve Sherburn. “Maar vaak geeft de vulkaan geen duidelijke waarschuwing dat deze gaat uitbarsten.”

Hoge temperatuur
Toch zijn er nu aanwijzingen dat de vulkaan iets aan het voorbereiden is. In de krater van de vulkaan bevindt zich een meer. De temperatuur van het water in dit meer is zo’n 20 graden Celsius. De temperatuur direct onder het meer is aanzienlijk hoger: 800 graden Celsius. Dat grote verschil wijst erop dat de uitgang van de krater (deels) geblokkeerd is. En dat kan er weer voor zorgen dat de druk onder het meer zich opbouwt. En dat verhoogt de kans dat er de komende weken of maanden een uitbarsting gaat plaatsvinden.

Lichte aardbeving
Ongeveer een maand geleden begonnen onderzoekers onder het hoogste punt van de vulkaan ook al lichte aardbevingen waar te nemen. De onderzoekers benadrukken dat er waarschijnlijk geen verband is tussen deze bevingen en de temperaturen onder het kratermeer. De bevingen vonden namelijk op veel grotere diepte (vijf kilometer) plaats.

Ruapehu bevindt zich op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Wellicht kent u de vulkaan uit de filmreeks Lord of the Rings: enkele scènes die zich afspelen op Mount Doom zijn op de hellingen van Ruapehu opgenomen. De vulkaan zorgt vrij regelmatig voor onrust. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte, was in 2007. Ook toen was de uitbarsting waarschijnlijk het gevolg van opgebouwde druk onder het kratermeer.

Bronmateriaal

"Increased likelihood of an eruption at Ruapehu" - GNS.cri.nz
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ma5912 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd