Het regent ruimteafval in China

Grote delen van een raket, die vrijdag werd gebruikt om de tweede Chinese maansonde te lanceren, zijn neergestort in twee kleine Chinese dorpjes. Inwoners schrokken kort na de lancering wakker en dachten dat er sprake was van een zware aardbeving. Zij troffen buiten onderdelen van de raket aan. Gelukkig is niemand gewond geraakt.

Het had erger kunnen aflopen. Wat als de brokstukken op een dichtbevolkt gebied waren geland? Wellicht waren er dan doden gevallen.

Wist de Chinese ruimtevaartorganisatie dat de brokstukken op de grond zouden vallen? Nee, het zou gaan om een vergissing. Hopelijk verlopen de volgende lanceringen een stuk veiliger.

De maansonde Chang’e-2 gaat gegevens verzamelen voor een toekomstige Chinese maanlanding. Ook worden er diverse technologische hoogstandjes getest. Chang’e-2 draait niet alleen van ver om de maan heen, maar gaat deze ook van zeer dichtbij fotograferen. De sonde moet de maan tot zo’n vijftien kilometer naderen.

Het is de tweede keer dat China een maansonde lanceert. De eerste ging in 2007 de lucht in. Deze sonde bleef zo’n zestien maanden in de lucht en stortte daarna op de maan neer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd