Regent het nooit op de zon? Nee, dat is niet waar. Ook op de meest nabije ster kan er soms een plensbui vallen, alleen dan in de vorm van superhete plasma.
In een nieuwe video van het Solar Dynamics observatorium is te zien hoe plasma op het zonneoppervlak kan. Dit observatorium draait sinds 2010 om de zon en houdt de ster nauwlettend in de gaten. Het Solar Dynamisch observatorium heeft daarvoor allerlei instrumenten aan boord, die wetenschappers geregeld inzetten.
Tijdens een zonneuitbarsting in juli 2012 ontstonden enorme plasmaringen, zoals in de de video te zien is. In deze plasmaringen begon het op een bepaald moment te regenen. Geen gewone regen, maar ‘coronale’ regen. “Hete plasma in de buitenste atmosfeer van de zon (= de corona, red.) koelt af en condenseert”, vertelt ruimtevaartorganisatie NASA in het persbericht. “Vervolgens volgt het plasma de magnetische velden in het gebied naar het zonneoppervlak. Magnetische velden zijn onzichtbaar, maar de plasma is genoodzaakt om de lijnen te volgen.”
In de video lijkt het heel snel te regenen op de zon, maar schijnt bedriegt. Iedere seconde in de video correspondeert met zes minuten in ‘echte tijd’. Dit betekent dat er tussen iedere frame ongeveer twaalf seconden zit.
Bekijk snel de video hieronder en let ook op het schaalmodel van de aarde. Wat is onze planeet toch enorm klein in vergelijking met de grote plasmaringen.