Het regent dronken vogels in Australië

Elk jaar in mei is het raak. En ook nu regent het weer dronken vogels in Australië. De oorzaak is nog steeds onbekend.

Het gaat om lori’s, kleine papegaaien die van oorsprong in Australië voorkomen. Zo rond mei komen de dieren jaarlijks in flinke aantallen uit de lucht vallen. Hun gedrag heeft veel weg van dat van een stomdronken mens. Ze kunnen het roer niet rechthouden en tuimelen uiteindelijk om of erger nog: naar beneden.

Mei
De eerste dronken vogels zijn inmiddels al door dierenartsen behandeld. “Het gebeurt eigenlijk elke keer in mei,” zo vertelt dierenarts Stephen Cutter.

Vergiftigd?
Het is onduidelijk waardoor de dieren zich zo gedragen. Vaststaat dat de lori’s niet erg populair zijn en dat mensen alle reden hebben om de dieren dronken te voeren. De vogels zijn luidruchtig. “Het zijn lieve huisdieren, maar in het wild zijn ze kwaadaardig,” stelt Cutter vast. Het zou kunnen dat mensen de luidruchtige dieren zat waren en ze daarom hebben gedrogeerd.

Maar het is aannemelijker dat de dieren het zichzelf aandoen. Ze eten mogelijk van een plant die een rare uitwerking op de vogels heeft. “Het is waarschijnlijk een plant met alcohol of een chemisch stofje in een plant dat het erger maakt.”

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Cacophony (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd