Het raadsel van de polygame muislemuur

Vrouwelijke muislemuren hebben met meerdere mannetjes seks. Ook als dat niet nodig is. Maar waarom? Het is een raadsel.

Vrouwelijke muislemuren beperken zich niet tot één mannetje. In plaats daarvan hebben ze seks met meerdere mannetjes. Ook wanneer dat eigenlijk niet nodig is.

Hypothese
Wetenschappers weten niet goed waarom de dieren dat doen, maar hadden wel een vermoeden. De vrouwtjes zouden seksueel geïntimideerd worden. De onderzoekers besloten die hypothese te testen.

WIST U DAT…

Veel eten
Ze verzamelden een aantal vrouwelijke muislemuren en gaven ze vanaf de geboorte teveel eten. Het resultaat: de muislemuren waren extra groot. De vrouwtjes konden zichzelf beter beschermen en hadden dus minder last van seksuele intimidatie. Als de hypothese van de wetenschappers klopte, zou dat er ook toe leiden dat de dames met minder mannetjes seks hadden.

Maar niets is minder waar, zo is binnenkort in het blad Proceedings of the Royal Society B te lezen. De grotere dames hadden zelfs meer seks dan hun slanke leeftijdsgenoten. En dus is de wetenschap weer terug bij af. De dames moeten op een andere manier voordeel hebben bij hun promiscue levensstijl.

Bronmateriaal

"Why Female Lemurs Sleep Around" - News.sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gabriella Skollar / Rebecca Lewis (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd