Het ozongat had veertig procent groter kunnen zijn

gatozonlaag

Eind jaren tachtig werd er een internationaal verdrag opgesteld om de ozonlaag te beschermen. Stoffen als cfk’s en halonen werden uitgefaseerd. En met succes, want zonder dit verbod zou het gat in de ozonlaag boven de zuidpool nu veertig procent groter zijn.

Zonder de maatregelen van het historische Montrealprotocol zou het gat in de ozonlaag boven de noordpool zo groot zijn, dat het invloed zou hebben op Noord-Europa, waaronder Nederland en België. Het paper – ‘Quantifying the ozone and ultraviolet benefits already achieved by the Montreal Protocol‘ – is te lezen op de website van Nature.

Wetenschappers van de universiteit van Leeds hebben diverse computersimulaties uitgevoerd en berekend hoe groot het gat in de ozonlaag zou zijn als we op de oude voet verder gingen met het gebruik van cfk’s en halonen. “Het gat boven de zuidpool zou nu veertig procent groter zijn”, zegt hoofdonderzoeker Martyn Chipperfield. “Het gat in de ozonlaag boven de noordpool zou rond de middelste breedtegraden (Noord-Europa, red.) dunner zijn.”

Ozon beschermt
Ozon is een belangrijke stof in de atmosfeer. Ozon absorbeert ultraviolette straling en voorkomt dat deze straling het oppervlak van de aarde bereikt. Deze straling zorgt o.a. voor aandoeningen als verbranding, hoornvliesontsteking en natuurlijk huidkanker. Stel, er was niets veranderd, dan zou de hoeveelheid UV-straling in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Nederland en België toenemen met circa tien procent.

Gat in de ozonlaag krimpt
Het gat in de ozonlaag boven Antarctica groeit al jaren niet meer. Sterker nog: het gat bleek de afgelopen jaren kleiner te zijn dan in de periode 1998-2006. Toch kan dit ook deels komen door klimaatverandering. “Variaties in het weer hebben een enorme invloed op de ozon boven Antarctica, omdat hogere temperaturen in de stratosfeer het verlies aan ozon kunnen beperken,” legt onderzoeker Paul Newman uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd