Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: mannen zijn idioten

rsz_man-540500_1280

Mannen komen er slecht vanaf in het kerstnummer van het British Medical Journal (BMJ). Wetenschappers concluderen in het blad dat mannen idioten zijn en – zoals veel vrouwen al vermoedden – inderdaad vaak stomme dingen doen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mannen grotere risico’s nemen en daardoor sneller op de spoedeisende hulp belanden. Maar nemen mannen ook meer idiote risico’s? Wetenschappers beten zich in dat vraagstuk vast. Ze richtten zich daarbij op de mensen die tussen 1995 en 2014 de Darwin Award wonnen. De Darwin Award wordt uitgereikt aan mensen die op een spectaculaire manier verongelukken en zo de mogelijkheid om zichzelf voort te planten kwijtraken. Onder de winnaars was een man die een winkelwagentje aan een trein bond om sneller thuis te zijn en een terrorist die een bombrief wilde posten, er te weinig postzegels op plakte, de brief mee naar huis nam en daar zonder na te denken open maakte.

Mannen in de meerderheid
In totaal bestudeerden de onderzoekers 318 winnaars. Onder deze winnaars waren maar liefst 282 mannen. Slechts 36 keer ging een vrouw er met de award vandoor. In 88,7 procent van de gevallen won een man de award. Volgens de onderzoekers overduidelijk bewijs voor wat zij de Male Idiot Theory (MIT) noemen: de theorie die stelt dat mannen idioten zijn en dat idioten domme dingen doen.

Tekortkomingen
De onderzoekers benadrukken wel dat hun studie enige tekortkomingen heeft. Zo kan het zijn dat vrouwen sterker dan mannen geneigd zijn om iemand van het andere geslacht te nomineren voor de Darwin Award. Ook kan niet worden uitgesloten dat het idiote gedrag van de voornamelijk mannelijke winnaars niet direct samenhangt met geslacht, maar met bijvoorbeeld verschillen in alcoholgebruik tussen mannen en vrouwen.

Desalniettemin is het opvallend, zo stellen de onderzoekers, dat mannen bereid zijn om zulke grote – onnodige – risico’s te nemen om op te kunnen scheppen en indruk op anderen te maken. De wetenschappers pleiten dan ook voor meer onderzoek.

Bronmateriaal

"Study supports the theory that men are idiots" - BMJ (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd