Het mysterie van Silbury Hill is opgelost

Silbury Hill is de grootste door mensen gemaakte terp van Europa en wellicht ook de meest mysterieuze bult van het continent. Want waar dient de Engelse terp voor? 230 jaar oude, door iedereen vergeten brieven bevatten het antwoord: hier werd in 2400 voor Christus een totempaal opgericht.

Historici hebben in de Britse bibliotheek in Londen brieven gevonden waarin het geheim van Silbury Hill – de bult tussen Marlborough en Beckhampton – beschreven staat. De pennenvruchten stammen uit 1776 en doen gedetailleerd verslag van archeologische opgravingen in het centrum van de bult.

Archeologen bleken er in de achttiende eeuw een lange, dunne holte in gevonden te hebben. Deze is twaalf meter diep en vijftien centimeter breed. Tijdens een tweede opgraving werden in de holte eikenhouten stukken gevonden. De archeologen concludeerden toen dat er op deze plaats ooit een twaalf meter hoge houten paal heeft gestaan. Deze zou rond 2400 voor Christus zijn opgericht.

De brieven waarin dit allemaal gedetailleerd beschreven staat, zijn van Edward Drax en zijn gericht aan Lord Rivers. Drax was een rijke grootgrondbezitter en leefde in Bath. Hij huurde een aantal mensen in en begon in de achttiende eeuw onderzoek te doen naar de mysterieuze heuvel.

David Dawson, directeur van het Wiltshire Heritage Museum in Devizes is enthousiast over de oplossing van het mysterie. “Het vertelt ons dat hier in de vroegste tijden een soort van totempaal werd opgericht. Later werd de heuvel rond de houten paal opgeworpen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd