Als het om het maken van beton gaat, kunnen wij moderne mensen nog een hoop leren van de oude Romeinen. Het beton van dit oude volk gaat namelijk honderden jaren langer mee en is ook nog eens duurzaam.
Dat blijkt uit een onderzoek van een internationaal team van geologen en ingenieurs. Het is niet raar dat het team inspiratie zocht bij de Romeinen. Hun massieve betonnen bouwwerken doorstaan al meer dan 2000 jaar alle natuurlijke elementen. Modern beton daarentegen, begint al na vijftig jaar signalen van afbraak te tonen. Deze afbraak wordt voornamelijk gezien in omgevingen rondom de oceaan.
Sterke havens
Beton werd in de Romeinse tijd veelvuldig gebruikt: in monumenten zoals het Pantheon in Rome maar ook voor de constructie van havens. Verschepen was in die tijd zeer belangrijk voor zowel de politiek, de economie en het leger. Het was van belang dat havens sterk genoeg waren om jaren overeind te blijven. De onderzoekers waren dan ook benieuwd naar de samenstelling van het Romeinse onderwaterbeton, dat het onvergeeflijke zoute water kon verdragen.
Vulkaanas
Het recept van Romeins beton werd rond 30 voor Christus beschreven door Marcus Vitruvius Pollio. Eén van de ingrediënten is vulkaanas. Dit combineerden de Romeinen met kalk om cement te maken. Dit cement werd samen met rotsblokken in houten mallen verpakt om daarna in zeewater ondergedompeld te worden. De Romeinen lieten zeewater dus een integraal deel van beton uitmaken. De onderzoekers kwamen daarnaast een zeer zeldzaam ander goedje tegen; namelijk een mineraal genaamd aluminum tobermorite.
Duurzaam
Romeins beton is niet alleen sterker, maar ook duurzamer. Het maken van het materiaal op zijn Romeins is een stuk schoner. Het hoofdingrediënt van modern beton is namelijk cement, dat fossiele brandstoffen vereist om calciumcarbonaat, kalksteen en klei bij 1450 graden Celsius te smelten. Maar liefst zeven procent van de globale koolstofdioxide-uitstoot komt hiervandaan. De productie van kalk voor Romeins beton vereist maar twee derde van de temperatuur die nodig is voor cement.
Het team betwijfelt of Romeins beton ons moderne beton zal vervangen. “Het is dan wel sterker en duurzamer maar niet ideaal voor constructie waar snelle uitharding nodig is. Mogelijk kan modern beton wel aangepast worden.” De onderzoekers zijn nu op zoek naar manieren om hun bevindingen toe te passen in de ontwikkeling van duurzamer beton. Ook wordt bekeken of vulkaanas vliegas zou kunnen vervangen in landen waar dit zeldzaam is. “Er is niet genoeg vliegas in de wereld om in beton te verwerken. Er moeten daarom alternatieven worden gezocht. We zouden dus kunnen kijken of het vulkaanas dat werd gebruikt door de Romeinen een optie is.