Het is zover: robots hebben de mens niet meer nodig

Volgens menig filmscript is het het ergste wat ons kan overkomen: robots die zichzelf vermenigvuldigen. Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut trekken zich daar niets van aan en maken het met een speciaal algoritme mogelijk. De wetenschappers creëerden software die met behulp van een 3D-printer automatisch (lees: zonder hulp van de mens) robots laat ontstaan. Eng of gaaf?

Het idee van een genetische robot is niet nieuw. Maar het Fraunhofer Instituut heeft het begrip naar een hoger plan getild door een algoritme te ontwikkelen dat rekening houdt met omgevingsfactoren, fysische wetten, de taken die de robot moet gaan vervullen, etc. De computer kan dankzij deze speciale formule een robot ontwerpen die het best bij de uit te voeren taak past. De schets wordt doorgestuurd naar de 3D-printer en deze zorgt ervoor dat de tekening werkelijkheid wordt.

Genetisch?
Op dit moment zijn robots nog tamelijk zeldzaam en de taken die ze uitvoeren zijn eenvoudig. Maar in de toekomst gaat dat veranderen en dan gaan steeds meer factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van een robot. En dat verklaart ook de term ‘genetische robot’. Het algoritme levert naar aanleiding van de vraag de perfecte robot af en deze zal – naarmate steeds meer factoren belangrijk worden – steeds unieker worden.

WIST U DAT…

…wetenschappers een robot hebben ontwikkeld die kan liegen en bedriegen?

Mutaties
Sterker nog: “Het algoritme komt vaak met verrassende variaties oftewel mutaties waar de ontwerper wellicht niet eens op zou komen,” vertelt onderzoeker Andreas Fischer. Zo kan het algoritme bedenken dat robot x in verband met taak y beter kan zwemmen dan lopen. Het algoritme past het ontwerp dan zelf aan.

In de toekomst moet zo’n algoritme zowel voor fabrieken, huishoudens en wellicht zelfs het leger taakgerichte robots ontwerpen en maken. En dat met een heel kleine of zelfs zonder input van de mens.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd