Vergeet pi: tau zou de nieuwe constante moeten zijn. En dat vieren de tegenstanders van pi vandaag met een heuse Tau-dag.
Het is vandaag Tau-dag! Voor aanhangers van tau misschien een goede reden voor een dag vrij. Maar wat is tau nu precies? En waarom heeft het een eigen dag?
Tau
Tau is precies twee keer zo groot als pi en heeft dus een waarde van ongeveer 6,28. Er gaan steeds meer stemmen op om pi te vergeten en voortaan tau te gebruiken om de omtrek van een cirkel te berekenen. Tau zou de berekeningen namelijk gemakkelijker maken en ook logischer zijn.
WIST U DAT…
Verhouding
Pi gaat over de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Heel onlogisch, zo stelt pi-tegenstander dr. Michael Hartl. “Cirkels gaan niet over diameters. Het gaat over de radius: cirkels zijn een serie punten op een gegeven afstand – de radius – van het midden.”
Paper
Het was niet Hartl zelf die bedacht dat er iets niet klopte aan pi. In 2001 schreef onderzoeker Bob Palais er een paper met de veelzeggende titel ‘pi is wrong’ over. Het gaat er niet zozeer over dat pi niet klopt: het gaat er meer over dat tau logischer is.
Logisch
“Het was één van de vreemdste dingen die ik ooit ben tegenkomen, maar het is logisch,” zo stelt wiskundige Kevin Houston wanneer hij gevraagd wordt naar de strijd tussen pi en tau. “Het is verrassend dat mensen het niet eerder hebben veranderd. Vrijwel alles wat je in de wiskunde met pi kan doen, kun je ook met tau doen, maar als het gaat om pi versus tau, dan wint tau: het is natuurlijker.”
Veel mensen zouden een overstap op tau wel zien zitten, zo stelt Hartl vast. Zodra mensen over tau horen, worden ze boos op pi. “Ze hebben het idee dat ze hun hele leven zijn voorgelogen.”
Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Nicolo’ Canali De Rossi (cc via Flickr.com).