Het is vandaag Earth Overshoot Day: en die viel nog nooit zo vroeg als nu

In iets meer dan een halfjaar hebben we de grondstoffen die de aarde in een jaar tijd kan produceren opgemaakt.

Elk jaar pint de organisatie Global Footprint Network de datum vast waarop de mensheid evenveel grondstoffen heeft verbruikt als de aarde in een jaar tijd kan genereren. In een ideale wereld zou Earth Overshoot Day dus op 31 december vallen. Helaas is dat verre van het geval. Het is namelijk vandaag, op 29 juli, al Earth Overshoot Day: vijf maanden te vroeg.

Op de pof
De rest van het jaar leven we in zekere zin dus op de pof. Het betekent dat we dit jaar 1,75 aarde verbruiken. Hierdoor putten we onze natuurlijke reserves uit en leven we bovendien van grondstoffen van toekomstige generaties. Anders gezegd, we gebruiken meer ecologische grondstoffen dan de natuur opnieuw kan genereren door ontbossing, bodemerosie en verlies van biodiversiteit. Bovendien komt er meer koolstofdioxide in de atmosfeer terecht dan bossen eruit kunnen halen. Dit laatste leidt tot klimaatverandering en frequentere extreme weersomstandigheden. “We hebben maar één aarde,” zegt medeoprichter van Global Footprint Network Mathis Wackernagel. “We kunnen niet 1,75 aarde gebruiken zonder destructieve gevolgen.”

Bereken zelf!

Nieuwsgierig wanneer jouw persoonlijke Earth Overshoot Day is? Dat kun je nu uitvogelen met deze calculator. De calculator berekent wanneer Earth Overshoot Day zou vallen als iedereen op aarde zo leefde als jij.

Nederland
De organisatie berekent ook per land op welke dag Earth Overshoot Day zou vallen als de hele wereld volgens de maatstaven van het betreffende land zou leven. En Nederland scoort wat dat betreft slechter dan het gemiddelde. Als de hele wereld grondstoffen verbruikt zoals Nederland, zou Earth Overshoot Day in plaats van op 29 juli, al op 4 mei zijn gevallen. Indonesië doet het wat dat betreft het beste: Earth Overshoot Day zou pas op 18 december vallen als we allemaal zouden leven als de Indonesiërs. Het slechtst presteert Qatar; Earth Overshoot Day zou in dat geval al op 11 februari hebben plaatsgevonden. Op een opvallende tweede plek staat Luxemburg. Bovendien zouden we zo’n vijf aardes nodig hebben als we allemaal volgens de maatstaven van de Verenigde Staten zouden leven.

Steeds eerder
De afgelopen twintig jaar is de dag waarop Earth Overshoot Day valt, gestaag op de kalender naar voren geschoven. In 2000 vond Earth Overshoot Day nog eind september plaats. In de jaren die volgden viel Earth Overshoot Day elke keer ietsje eerder. Vorig jaar viel Earth Overshoot Day op 1 augustus en dit jaar dus vroeger dan ooit: op 29 juli.

Volgens de organisatie is er wel een oplossing voor handen. Als het ons lukt om Earth Overshoot Day vanaf nu elk jaar vijf dagen later te laten vallen, zou de mensheid al vóór 2050 weer met één aarde kunnen doen. Om dat evenwicht te herstellen moeten we echter wel in actie komen. Het echte goud ligt in handen van onze CO2-uitstoot. Als we onze emissies van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld met 50 procent zouden terugschroeven, zou Earth Overshoot Day maar liefst 93 dagen later vallen.

Bronmateriaal

"Earth Overshoot Day 2019 is July 29, the earliest ever" - Earth Overshoot Day

Afbeelding bovenaan dit artikel: cocoparisienne / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd