Het is nu wetenschappelijk bewezen: katten werken liever niet voor hun eten

Als ze kunnen kiezen, zijn katten liever lui dan moe.

Als katten kunnen kiezen tussen een gemakkelijke voorgeschotelde maaltijd of eerst nog een taak uitvoeren voordat ze kunnen aanvallen, is de keuze rap gemaakt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat katten liever niet voor hun eten werken. Verrassend? Best wel. En dit is waarom.

Contrafreeloading
De meeste dieren werken liever voor hun voedsel; een verschijnsel dat ook wel ‘contrafreeloading’ wordt genoemd. Het betekent dat als dieren de keus krijgen, ze liever zoeken, peuteren, kraken of puzzels oplossen dan simpelweg een open voederbak leegeten. “Er is een hele reeks onderzoeken die aantoont dat de meeste soorten – waaronder vogels, knaagdieren, wolven, primaten en zelfs giraffen – het liefst werken voor hun voedsel,” aldus onderzoeksleider Mikel Delgado.

Katten
In een nieuwe studie besloten onderzoekers dit fenomeen onder katten te bestuderen. In hoeverre zijn zij namelijk bereid om voor hun voedsel te werken? Om die vraag te beantwoorden, voorzagen onderzoekers 17 katten van een voedselpuzzel en een simpel bakje met voer. De katten konden de brokjes in de puzzel zien liggen, al vergde het wel enige moeite om ze eruit te wippen. De puzzels waren sommige katten trouwens ook niet onbekend. Zo hadden enkele katten er al enige ervaring mee.

Een kat doet een verwoede poging bij een voedselpuzzel. Afbeelding: UC Davis

Toch bleken de katten niet zo happig op de voedselpuzzels. Uit de bevindingen blijkt namelijk dat de meeste huiskatten liever lui dan moe zijn en voor het simpele bakje met brokjes kozen. Zelfs de meest actieve katten kozen de gemakkelijke weg. “Het was niet zo dat de katten de voedselpuzzels helemaal links lieten liggen,” vertelt Delgado. “Maar de meeste katten aten het voedsel uit de bakjes en brachten daar tevens meer tijd door. Ook benaderden ze vaak de bakjes als eerste.”

Verrassend
Hoewel dit voor veel kattenliefhebbers misschien niet als een verrassing komt, is dat het wel voor gedragsdeskundigen. Het betekent namelijk dat katten – in tegenstelling tot veel andere soorten – niet ‘contrafreeloaden’. “Wat verrassend is, is dat katten de enige zijn die de gemakkelijke weg kiezen,” stelt Delgado.

Jachtgedrag
Waarom katten liever ‘freeloaden’ is nog onduidelijk. Mogelijk stimuleren voedselpuzzels niet het natuurlijke jachtgedrag van katten. Normaal gesproken lokken deze viervoeters namelijk een nietsvermoedende prooi in een hinderlaag. En bij voedselpuzzel is dat natuurlijk niet aan de orde.

Volgens de onderzoekers moeten de resultaten uit de studie echter niet opgevat worden als een afwijzing van voedselpuzzels. “Omdat daar niet de voorkeur naar uitgaat betekent niet dat katten het ook gelijk niet leuk vinden,” onderstreept Delgado. Uit een eerdere studie van de onderzoeker is namelijk gebleken dat dergelijke puzzels belangrijke en verrijkende activiteiten voor katten kunnen zijn. Maar als je kat moet kiezen, heeft ie toch liever dat platte bakje met brokjes voor z’n neus.

Bronmateriaal

"Cats Prefer to Get Free Meals Rather Than Work for Them" - UC Davis

Afbeelding bovenaan dit artikel: Florian Bollmann via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd